Razbuktale se međusobne optužbe i podele unutar vladajuće koalicije u Crnoj Gori

Region 25. jan 202200:02 komentar
Vlada Crne Gore
SAVO PRELEVIC / AFP

Međusobne optužbe unutar vladajuće crnogorske koalicije i pođele među ministrima na one koji ostaju lojalni premijeru Zdravku Krivokapiću i one koji podržavaju potpredsednika Vlade Dritana Abazovića koji je inicirao izglasavanje nepoverenja Vladi i predložio formiranje manjinske Vlade nastavljeni su danas.

Glavni odbor Socijalističke narodne partije SNP se danas nije izjasnio o mogućnosti da uđe u manjinsku vladu dok je GO URA podržao tu inicijativu.

Povezane vesti:

Nakon što je podneta inicijativa za izglasavanje nepoverenja Vladi, premijer Zdravko Krivokapić je podneo inicijativu za skraćenje mandata Skupštini kako bi bili raspisani vanredni parlamentarni izbori. Rasprava u parlamentu je zakazana za 4. februar, a SNP je najavila da će se do tada izjasniti o mogućem ulasku u manjinsku vladu.

Deo političkih partija u Crnoj Gori uputio je danas zahtev policiji da istraže ko stoji iza novoosnovanog portala izdaja.me na kojem se targetiraju poslanici stranaka koji bi mogli da čine buduću manjinsku vladu.

Svaku od fotografija na kojoj su čelnici URA Dritana Abazovića i Socijalističke narodne partije, koja je deo vladajuće koalicije okupljenje oko Demokratskog fronta, prate natpisi poput „Izdaja“, „Spasi obraz“, „Prodato“ i „Koliko si para dobio“.

Iz Vlade su odbacili tvrdnje poslanika Građanskog pokreta URA Miloša Konatara da Kabinet premijera Zdravka Krivokapića stoji iza sajta izdaja.me.

Potpredsednik URA Miloš Konatar prethodno je saopštio da za crtanje meta poslanicima smatra lično odgovornima lidere Demokrata Aleksu Bečića i Borisa Bogdanovića, kao i kabinet premijera i lično Zdravka Krivokapića.

Digitalni forenzički centar iz Podgorice saopštio je da je sajt izdaja.me registrovan pre tri dana i da je identitet zakupca zaštićen.

Moguće obaranje Krivokapićeve Vlade pokrenulo je proteste pristalica dela partija aktuelne vladajuće većine okupljene oko Demokrata i premijera Krivokapića. Za sada se DF, najjači savez unutar vladajuće većine, uglavnom drži po strani i ne učestvuje na protestima. Protesti su najavljeni četvrtkom i nedeljom.

Ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić se sinoć obratila protivnicima formiranja manjinske Vlade oštro napadajući sve koji su uključeni u taj projekat, posebno poslanike manjinskih partija.

Kompletna opozicija, deo nevladinog sektora i deo partija aktuelne vladajuće većine su okarakterisale deo govora ministarke Bratić nacionalističkim. Iz Ministarstva je, međutim, saopšteno da Bratić na protestu u Podgorici nije vređala bilo koju manjinu, već da je „govorila jezikom slobode“.