Republika Srpska prekida saradnju sa ambasadorima SAD i Velike Britanije

Region 23. mar 202317:37 komentara
N1

Vlada Republike Srpska je u nastavku 13. sednice usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog, kako se navodi, antidejtonskog djelovanja.

“Vlada Republike Srpske konstatuje da je Republika Srpska prisiljena prekinuti saradnju sa diplomatama obe ambasade, te s tim u vezi traži od institucija Republike Srpske, predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije. Vlada Republike Srpske je uverena da ovakvo delovanje ambasada SAD i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD i Velike Britanije prema BiH i stava je da prekid saradnje traje sve dok ambasade SAD i Velike Britanije ne prekinu praksu mešanja u unutrašnje stvari u BiH”, navodi se u saopštenju Vlade RS.

Vlada Republike Srpske ističe kako smatra da je “obaveza ambasada SAD i Velike Britanije da se ne mešaju u unutrašnje stvari drugih država što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu u kojoj su oni samo diplomatski predstavnici”.

“Vlada Republike Srpske će obavestiti nadležne institucije SAD i Velike Britanije o prekidu saradnje sa ambasadama SAD i Velike Britanije zbog njihovog antidejtonskog delovanja i kršenja međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Vlada Republike Srpske će Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog delovanja i zaključak dostaviti Narodnoj skupštini Republike Srpske”, navodi se u saopštenju.

Ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Veća za sprovođenje mira oglasili su se juče saopštenjem u kom izražavaju duboku zabrinutost zbog nedavnih dešavanja u Republici Srpskoj, koja imaju za cilj sužavanje građanskog prostora i reduciranje javne debate. U istom saopštenju izrazili su žaljenje zbog najava vlasti RS koje su se danas i obistinile.

“Upravni odbor PIC-a izražava žaljenje zbog najave vlasti Republike Srpske da namerava jednostrano prekinuti saradnju sa predstavnicima dve članice Upravnog odbora PIC-a, što predstavlja štetan korak protivan interesima građana koji žive u RS. Članice Upravnog odbora PIC-a imaju ključnu ulogu u sprovođenju civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručuju iz PIC-a.