Roditelji đaka koji su se otrovali hranom na Jahorini podneli krivičnu prijavu

Region 07. dec 202217:022 komentara
Izvor: N1

Roditelji učenika Osnovne škole "Petar Kočić" iz Prijedora podneli su krivičnu prijavu protiv direktorke te škole, više turističkih agencija, kao i NN osoba zbog trovanja đaka na Jahorini u maju ove godine.

Prijava, koja je prosleđena i medijima, upućena je Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske protiv NN lica, direktorke škole Gorane Bosančić, te turističkih agencija „Kompas turs“ i „Unis turs“ iz Banjaluke i „Prevoz Vuković“ iz Kozarske Dubice.

POVEZANE VESTI

Prijava je podneta u ime 31 učenika.

Tokom škole u prirodi na Jahorini u maju ove godine više od 30 učenika OŠ „Petar Kočić“ iz Prijedora, smeštenih u hotelu „Nebojša“, dobilo je stomačne tegobe, a 18 učenika je završilo na infuziji.

Po povratku kući, neki od učenika zadržani su na lečenju u prijedorskoj bolnici.

Tada je saopšteno da su uzeti uzorci sa radnih površina iz hotela, kao i vode i hrane koja je služena učenicima, bili uredni.

„S obzirom da se tragovi hrane lako i brzo mogu ukloniti, roditelji maloletnih učenika, putem punomoćnika su tražili uvid u dokumentaciju iz koje je vidljivo da je sam način organizovanja škole u prirodi bio nezakonit“, navedeno je u prijavi.

Još je naglašeno da postoji opravdana sumnja da je počinjen niz koruptivnih radnji, dogovaranja u postupku javne konkurencije, što, kako se ocenjuje, kao sistemsku posledicu ima opasnost po zdravlje najmlađih članova društva.

Uz krivičnu prijavu dostavljeni su i dokazi koji, kako je navedeno, ukazuju na postojanje krivične odgovornosti direktorke OŠ „Petar Kočić“ i direktora turističkih agencija, te brojnih nepravilnosti i zloupotreba u postupku organizovanja škole u prirodi.

Navedeno je da su „sva tri ponuđača delovala u dogovoru i da je postupak proveden ’pro forme’“, odnosno sve ponude različitih pravnih lica je poslao Mladen Račić, direktor izabranog ponudjača.

Komentari

Vaš komentar