RS proslavlja Dan republike, bez svečanog defilea i velikih okupljanja

Region 09. jan 202111:20 7 komentara
dan republike srpske
N1

U Republici Srpskoj (RS) se obeležava Dan republike, a program obeležavanja ove godine drugačiji je u odnosu na prethodne godine zbog pandemije korona virusa, bez svečanog defilea na Trgu Krajine u Banjaluci, bez velikih okupljanja, kao i tradicionalnih prijema kod predsednika RS.

Predsednica RS Željka Cvijanović rekla je da je proslava prilagodjena epidemiološkoj situaciji, a svečani defile, kako je odlučeno na Organizacionom odboru, pomeren za Vidovdan ove godine.

Ovogodišnje obeležavanje Dana republike počinje Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

U okviru obeležavanja Dana republike biće dodeljena odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, a predvidjeni su i muzički defile Policijskog orkestra, svečana akademija i premijera dokumentarno-igranog filma „Koridor 92“, koji će se emitovati na Javnom servisu RS (RTRS).

U Republici Srpskoj se 9. januar obeležava kao Dan republike, jer je na taj datum 1992. godine u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud BiH je 2016. godine, po apelaciji tadašnjeg člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, doneo odluku prema kojoj je obeležavanje 9. januara kao Dana RS neustavno, jer je diskriminišuće u odnosu na gradjane RS koji nisu Srbi.

Odlukom je naloženo i brisanje spornih odredbi Zakona o praznicima RS, pa su vlasti RS u oktobru 2016. usvojile Zakon o Danu RS kako bi, kako je tada rečeno, implementirale odluku Ustavnog suda BiH.

U Zakonu je, medjutim, 9. januar potvrdjen kao Dan RS, ali se „obeležava i praznuje kao sekularni praznik i nema obavezujući karakter“.

Kao osnov za donošenje ovog zakona vlastima je poslužio referendum u septembru 2016. godine, na kojem je više od 99 odsto izašlih glasača, gradjana Republike Srpske, podržalo da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan RS.

Komentari (7)

Vidi sve komentare