RSE: Tužilaštvo BiH već formiralo predmete u slučajevima negiranja genocida

Region 28. jul 202114:287 komentara
Sud BiH, Tužilaštvo BiH
Izvor: N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već je formiralo predmete u slučajevima negiranja genocida, na osnovu prijava nekoliko građana, izajvio je za za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol tog tužilaštva Boris Grubešić.

“Nakon što je visoki predstavnik u petak objavio odluku, u narednim danima već smo počeli da primamo prijave od nekoliko građana, tako da su neki predmeti već formirani”, izjavio je Grbešić za RSE.

Povezane vesti

U Bosni i Hercegovini od danas je zabranjeno negiranje genocida i drugih ratnih zločina, i veličanje ratnih zločinaca.

Dopune Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko, zvanično su objavljene u Službenom listu BiH 27. jula.

Za one koji budu kršili Zakon predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri meseca do pet godina.

U Tužilaštvu BiH su ranije najavili da će se u okviru predmeta pratiti objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, grupa ili udruženja u kojima se negira genocid, zločini protiv čovečnosti i ratni zločini u BiH.

Zastupnici iz Republike Srpske u utorak 27. jula iz protesta zbog nametnutih odredbi započeli su bojkot rada institucija BiH.

Juče tako nisu održane ni sednice Zastupničkog ni Doma naroda Parlamenta BiH.

Pre odluke o blokadi državnih institucija, član Predsedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socialdemokrata (SNSD) u RS-u Milorad Dodik najavio je cepanje BiH i pokrenuo peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju izmena koje je nametnuo Incko.

Sednica Narodne skupštine RS na kojoj je najavljena rasprava o izmenama Krivičnog zakona ovog entiteta i zakona kojim se odbija primena odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida održaće se u petak, 30. jula.

Komentari

Vaš komentar