RTCG: Afera „pranja“ 20 miliona evra drma Albaniju, pomenut i Milo Đukanović

Region 13. nov 202122:4212 komentara
Izvor: Savo Prelević / AFP

Nekadašnji albanski naftni tajkun Rezart Tači pomenuo je crnogorskog predsednika Mila Đukanovića u slučaju sumnjivih milionskih isplata, o kojima italijanska i albanska policija vode istragu, prenosi RTCG.

Tači se, kako prenose albanski mediji, udružio sa grupom italijanskih državljana radi transfera oko 20 miliona evra na račune albanskih banaka, kako policija u Italiji ne bi blokirala taj novac, a za operacije međunarodnih isplata novca, prema transkrpitima Tačijevih prisluškivanih razgovora, albanski biznismen intervenisao je kod Đukanovića, prenosi RTCG.

„Rezart Tači intervenisao je kod Mila Đukanovića za transfer iz ‘predsednikove banke’, koja bi dobijala iznos novca kada se transfer završi“, preneli su albanski portali „dosja.al“ i „cna.al“.

Ti portali prenose transkripte prisluškivanih razgovora Tačija, gde se čuje da on pominje crnogorskog predsednika u kontekstu intervencije za obavljanje međunarodnih novčanih isplata.

Tači je godinama bio poznat po poslovanju u naftnoj industriji i svojevremeno se smatralo da je najbogatiji čovek u Albaniji. Bio je vlasnik firme „Tači oil“, odnosno lanca benzinskih pumpi u Albaniji. Jedno vreme bio je i vlasnik italijanskog fudbalskog kluba Parma, a čak je pregovarao i o kupovini Milana, u vreme kada je njegov vlasnik bio Silvio Berluskoni.

Povodom ovih medijskih izveštaja, RTCG navodi da je kontaktirala Đukanovićev kabinet, ali odgovor nije stigao.

„Poznaje li Đukanović Rezarta Tačija i ako poznaje da li su ikad razgovarali o transferima novca preko bilo koje poslovne banke u Crnoj Gori, uključujući i Prvu banku Crne Gore, u kojoj je predsednik bio akcionar“, glasilo je pitanje RTCG.

Povodom pisanja albanskih i italijanskih medija, i pominjanja imena Đukanovića, komentar su dali iz kabineta potpredsednika Vlade Dritana Abazovića.

„Sektor bezbednosti postupaće po zakonu i preduzeće sve neophodne radnje u pravcu istrage. U radu bezbednosnih službi nema selektivnosti i prema svakom građaninu postupa se na isti način. Za nas nema nedodirljivih. Naš cilj je veća distribucija pravde. Nadamo se i da će Tužilaštvo slediti primer i reagovati proaktivno“, poručili su iz kabineta Abazovića.

Komentari

Vaš komentar