Odluka Predsedništva DPS-a: Uskraćuje se podrška Vladi Dritana Abazovića

Region 10. jul 202215:47 > 21:50 34 komentara
N1

Demokratska partija socijalista (DPS) uskratiće podršku Vladi Dritana Abazovića, odlučeno je na sednici Predsedništva DPS.

Predsedništvo Demokratske partije socijalista saopštilo je da je Vlada izgubila podršku zbog, kako su ocenili, napuštanja evropske agende. Poručili su da ostaju apsolutno posvećeni političkim procesima koji vode do članstva Crne Gore u EU.

Kazali su da je klub poslanika DPS-a ovlašćen da u toku naredne nedjelje preduzme adekvatne pravne radnje u Skupštini.

PROČITAJTE I:

„Na danas održanoj sjednici Predsedništva Demokratske partije socijalista, kojom je predsedavao predsednik partije Milo Đukanović, izraženo je žaljenje zbog promene političkog kursa Vlade Crne Gore kojom je, suprotno političkom sporazumu o njenom formiranju, Vlada napustila prioritetni zadatak ispunjavanja obaveza iz agende evropskih integracija i ishitreno, neodgovorno i bez konsultacija sa stručnom javnošću ušla u zaključivanje Ugovora sa SPC čime je nanela neprocenjivu štetu državnim interesima Crne Gore“, saopšteno je, prenose Vijesti.

„Takvom promenom prioriteta od strane Vlade propuštena je prilika da se obezbedi snaženje konsenzusa građanske, proevropske politike, a umesto toga, potpuno bespotrebno i autodestruktivno potencirane su stare podele u Crnoj Gori, čime je ozbiljno ugrožena iznenadno ukazana šansa da naša Crna Gora, kao država koja već dugo prednjači u procesu pregovora sa EU, u dogledno vreme postane i njena prva sledeća članica“, dodaje se.

Demokratska partija socijalista će, navodi se, u Skupštini Crne Gore nastaviti komunikaciju sa svim parlamentarnim partijama u cilju dolaska do optimalnih rešenja u vezi sa pitanjima koja zahtijevaju širi politički konsenzus.

Funkcioner DPS-a Jevto Eraković rekao je da Vlada više nema podršku DPS-a.

„Vlada Dritana Abazovica nema više našu podršku, jer je za DPS prioritet, bio i ostaje, evropska agenda. Bez kalkulacija smo podržali vladu verujući da nam je EU zajednički cilj. Sada kada je nažalost jasno da nije tako, opet bez kalkulacija nastavljamo da se borimo za isti cilj“, napisao je Eraković na Tviteru, prenose Vijesti.

Predsednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i članovi Predsedništva partije na sednici su raspravljali o daljim potezima nakon što je Vlada u petak usvojila Predlog Temeljnog ugovora sa SPC, i nakon što je SDP poručio da više nema njihovu podršku, piše RTCG.

Iz Vlade je u petak zvanično saopšteno da je usvojen Predlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Najavu premijera o eventualnom ponavljanju glasanja iz SDP-a su ocenili pravno neutemeljenom, a ostaju pri stavu da je, što se njih tiče, Vlada izgubila podršku u parlamentu, te da će inicirati skraćenje mandata Skupštini.

Detalje ima reporterka Nove M Milena Đuranović:

Komentari (34)

Vidi sve komentare