Rusi tvrde da NATO želi da okupira BiH, oštro reagovala Turković

Region 16. avg 202220:59 21 komentara
MATEUSZ SLODKOWSKI / AFP

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini optužila je NATO da priprema planove za "okupaciju" te zemlje, ponovo zaoštravajući retoriku zbog planova da se ona priključi alijansi, što je odmah osudila šefica bosanskohercegovačke diplomatije.

Na Fejsbuk stranici ruske ambasade postavljena je objava u kojoj piše kako su „zapazili sve više nagađanja“ o sudbini mirovne operacije Evropske unije u BiH pod nazivom Althea čiji je mandat da nadzire bezbednost u toj zemlji i vojno reaguje u slučaju potrebe, prenosi Hina.

Povezane vesti

Mandat EUFOR-a u BiH svake godine mora da produži Savet bezbednosti UN, a pojavile su se pretpostavke da bi Moskva ove godine na to mogla da stavi veto, kao rezultat globalnog sukoba sa Zapadom zbog rata u Ukrajini.

Iz NATO su ranije potvrdili da razmatraju i takav scenario i da razvijaju planove koji će obezbediti da BiH ne bude u bezbednosnom vakumu, posebno tokom krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu.

Ruska diplomatija je sada je sve to opisala kao „propagandnu galamu“, čiji je krajnji cilj dovođenje NATO u BiH.

„Izgleda da pojedine zapadne države, pre svega SAD i Velika Britanija, pripremaju teren za ‘NATOizaciju’ BiH. To se nikako ne radi u interesu jačanja unutrašnje bezbednosti u BiH, koja, kako sami zapadnjaci napominju, nije ugrožena, već radi geopolitičke dominacije“, navodi se u ruskoj izjavi.

Dodaje se da taj plan uključuje i „provokacije“ kojima će se dokazati navodna slabost EUFOR-a i „potreba njihove zamene okupatorskim trupama NATO“.

Ambasada ocenjuje da je stanje u BiH stabilno i da nije potrebno da Nemačka šalje svoje vojnike kao pojačanje EUFOR-u.

Vlastima u BiH upućen je poziv da ne učestvuju u „nameštenoj igri označenih karata“.

Na to je ubrzo reagovala ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, koja je Rusima odgovorila da NATO snage nisu nikakav okupator, a da BiH ima pravo da sprovodi svoje odluke, pa tako i one da postane članica Alijanse.

„Od Ruske Federacije, kao i od svih država, koje su garanti Dejtonskog sporazuma, očekujemo da se suzdrži od bilo kakvih izjava koje ne doprinose miru i stabilnosti, uključujući i spominjanje neidentifikovanih provokacija, te očekujemo da podrže funkcionisanje države u skladu s Ustavom i zakonima, a u interesu građana“, izjavila je Turković.