Rusija proglasila crnogorskog diplomatu nepoželjnom osobom

Region 24. mar 202216:16 > 18:55 1 komentar
Crna Gora, skupština Crne Gore, Podgorica, inicijativa za smenu Dritana Abazovića,
N1

Rusija je saopštila da je proglasila jednog crnogorskog diplomatu nepoželjnom osobom i da je reč o recipročnoj meri.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je pozvalo ambasadora Crne Gore u Moskvi Milorada Šćepanovića i uručilo mu notu o proglašenju saradnika Ambasade u Moskvi nepoželjnom osobom.

Navodi se da je ta mera odgovor na proterivanje ruskog diplomate iz Crne Gore.

Crna Gora je 4. marta proglasila ruskog diplomatu nepoželjnom osobom, na osnovu procene relevantnih crnogorskih bezbednosnih organa o njegovim aktivnostima, za koje je ocenjeno da su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

MVP Crne Gore: Odluka Rusije očekivana, ali neopravdana i nesrazmerna

Odluka ministarstva spoljnjih poslova Rusije da proglasi crnogorskog diplomatu u ambasadi Crne Gore u Moskvi za personu non grata je očekivana u kontekstu recipročnih mera, ali istovremeno i neopravdana, saopšteno je iz ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore.

„Podsećamo da je crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova pomenutu odluku o njegovom proterivanju donelo na osnovu procene relevantnih bezbednosnih organa. S druge strane, diplomata Crne Gore u Ruskoj Federaciji, u zvanju savetnika, u potpunosti se ponašao profesionalno, u skladu sa diplomatskim pravilima i načelima službe, poštujući zemlju prijema i ne zloupotrebljavajući njeno gostoprimstvo“, ističe se u saopštenju MVP Crne Gore.

Oni su dodali da, uzimajući u obzir sve pomenute okolnosti, smatraju da je odgovor ruske strane neutemeljen i nesrazmeran, posebno zbog aspekta brojnosti diplomatskog osoblja ruske ambasade u Podgorici, koje je neuporedivo veće u odnosu na crnogorsko u Moskvi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare