Rusija proglasila petoro hrvatskih diplomata personama non grata

Region 27. maj 202211:55 > 20:21
Rusija zastava
Izvor: Pixabay

Rusija je proglasila petoro hrvatskih diplomata personama non grata.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je ambasadoru Hrvatske uručena protesna nota u vezi sa „neosnovanim pokušajima hrvatskih vlasti da okrive Rusiju za ratne zločine u Ukrajini i pružanjem vojne pomoći neonacističkom režimu u Kijevu“.

U saopštenju se dodaje da je ta mera doneta kao odgovor Zagrebu koji je proglasio ruske diplomate personama non grata.

Povezane vesti

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova: Odluka Rusije nema legitimnu osnovu

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da odluka Rusije o proglašenju pet hrvatskih diplomata nepoželjnim osobama nema legitimnu osnovu jer je reč o zaposlenima koji su profesionalno ispunjavali svoje dužnosti u okviru Bečke konvencije.

Pošto je Rusija ranije danas proglasila pet hrvatskih diplomata nepoželjnim osobama, navodeći da je reč o odgovoru na proterivanje ruskih diplomata iz Zagreba u aprilu, hrvatsko ministarstvo je ukazalo i da je broj osoblja u ambasadi u Moskvi bio u okvirima pariteta s brojem ljudi u ruskoj ambasadi u Zagrebu.

„Zato će Hrvatska analizirati ovu odluku ruskih vlasti i razmotriti dalje korake i postupke“, navodi se u saopštenju.

Hrvatska nastavlja da zajedno sa svojim partnerima vodi „principijelnu politiku u pogledu poštovanja međunarodnog prava i osude ruske agresije, kao i pružanju dalje pomoći Ukrajini“, dodalo je ministarstvo.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar