Ruska ambasada u BiH: Bili smo u pravu u vezi Šmita

Region 25. jul 202220:504 komentara
Anadolija/Zlatan Kapic

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini saopštila je da trenutna dešavanja u Bosni i Hercegovini, u vezi sa najavom Visokog predstavnika Kristijana Šmita da nametne izmene Izbornog zakona i određene ustavne promene u Federaciji BiH, dokaz osnovanosti i pravednosti principijelnog stava Rusije o nelegitimnosti Šmita na poziciji Visokog predstavnika.

Ruska ambasada je ocenila da je „apsolutno očigledno da je, prvenstveno zbog odsustva artikulisane konstruktivne politike dela tzv. međunarodne zajednice, OHR izgubio ulogu medijatora u primeni Dejtonskog mirovnog sporazuma i postao generator nestabilnosti kao rezultat samovoljnih i neizbalansiranih odluka gospodina Šmita“.

Povezane vesti

„Koliko god je bilo teško priznati da je odnos prema ovom građaninu kao legitimnom Visokom predstavniku bio pogrešan, taj korak bi imao celi niz pozitivnih posledica. Uzevši svu odgovornost za razvoj države u svoje ruke, narodi BiH konačno bi se oslobodili spoljnog protektorata u obliku OHR, otvorili nove perspektive za unutrašnji dijalog i lakše došli do kompromisa neophodnog za poboljšanje političke klime“, naglasili su u saopštenju iz ruske ambasade.

Sve to, dodali su, stvorilo bi uslove za rast kvaliteta života svih naroda i svakog pojedinca u BiH.

U Sarajevu se održava protest zbog najavljenih mera koje bi sutra mogao da nametne visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Komentari

Vaš komentar