SAD brinu dešavanja u Crnoj Gori

Region 16. sep 202119:167 komentara
Izvor: SAVO PRELEVIC / AFP

Poslednja dešavanja u Crnoj Gori brinu zapadne partnere, izjavila je američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke, prenela je Televizija Crne Gore.

Nakon septembarskih dešavanja koja su crnogorsko društvo dodatno podelila, američka ambasadorka pozvala je političke aktere na smirivanje tenzija.

“Pozivamo Vladu, premijera, Bečića i Abazovića da ostvare obećanja data pre godinu dana da će Crna Gora ostati na evroatlantskom kursu, da održe ključne elemente crnogorske spolje politike, koji su bitni kako bi se ubrzao proces pristupanja EU“, kazala je Rajnke.

Ona je istovremeno pozvala crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, Demokratsku partiju socijalista i kompletnu opoziciju da sarađuju i rade u interesu javnosti.

“Želim da ukažem da je evropska budućnost ono što ste svi izabrali kao pravi put Crne Gore. To je ono oko čega se svi slažete. Fokusirajte se na identifikaciju onih oblasti gde se može ostvariti napredak. Izbegnite podele i podizanje tenzija koje bi dale plodno tle za maligne uticaje, jer je to smer kojim treba ići”, rekla je američka ambasadorka.

Ona je političkim akterima poručila da se usredsrede na privredu, obrazovanje i stavljanje pandemije pod kontrolu, a ne na politička pitanja koja dele društvo, poput popisa na koji se „cinično pozivaju oni koji se nadaju da će to dodatno da podeli društvo”.

Dugoročni napredak Crne Gore zavisi od građana, istakla je američka ambasadorka na konferenciji Digitalnog forenzičkog centra, na kojoj je zaključeno da se mora zaustaviti uticaj stranih aktera koji, kako je ocenjeno, podrivaju demokratiju u Crnoj Gori.

Komentari

Vaš komentar