SAD: Lideri u Crnoj Gori da uspostave efikasnu vlast što pre

Region 06. okt 202210:00 2 komentara
Crna Gora, skupština Crne Gore, Podgorica, inicijativa za smenu Dritana Abazovića,
N1

SAD su pozvale sve lidere u Crnoj Gori da rade na uspostavljanju "efikasne vlasti, što je brže moguće" i poručile da je neophodno biti na oprezu zbog "ruskih malignih napora", javlja Glas Amerike (VOA).

Pročitajte još:

Komentarišući aktuelnu političku i institucionalnu krizu u Crnoj Gori, uključujući i nefunkcionisanje Ustavnog suda, portparol Stejt departmenta je naveo da Crna Gora sama odlučuje o tome kako će vlada i sudovi biti konstituisani, ali da „dok neizvesnost traje – to ne služi interesima crnogorskih građana“.

Na pitanje da li bi SAD podržale vladu u kojoj bi bio Demokratski front, iz Stejt departmenta je ponovljeno da taj politički blok „nije pokazao liderstvo u usvajanju ključnih reformi potrebnih za napredak Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji i da nastavlja da odbija da javno osudi rusku nelegalnu agresiju na Ukrajinu“.

Više od mesec i po nakon izglasavanja nepoverenja 43. vladi, na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem, i dalje nema naznaka o tome kako će aktuelna kriza biti rešena.

Skupština Crne Gore prošle nedelje nije glasala o incijativi predsednika Mila Đukanovića za skraćenje mandata aktuelnom sazivu parlamenta, nakon što je većina poslanika glasala protiv dnevnog reda.

Đukanović je, s druge strane, odbacio predlog parlamentarne veći da mandatar za sastav nove vlade bude Miodrag Lekić.

U Stejt departmentu nisu želeli da komentarišu nedavnu akciju crnogorskih vlasti koja je rezultirala hapšenjem dvojice crnogorskih državljana, proterivanjem šest ruskih diplomata, te zabranom ulaska za 28 stranaca.

„Nije iznenađujuće što se maligni napori Ruske Federacije mogu otkriti bilo gde – takvi napori štete interesima građana u velikom broju zemalja i zahtevaju stalni oprez“, zaključuje se u reagovanju Stejt departmenta.