SAD osumnjičile Saljija Berišu za korupciju i zabranile mu ulazak

Region 19. maj 202116:43 2 komentara
AFP/ Savo Prelević

SAD su osumnjičile bivšeg albanskog premijera Saljija Berišu za veliku korupciju, i zabranile njemu i članovima njegove porodice ulazak na američku teritoriju.

Šef američke diplomatije Entoni Blinken je ocenio da je Beriša kriv za „proneveru javnih sredstava“ i „mešanje u javne poslove“ radi „bogaćenja svojih političkih saveznika i članova svoje porodice“.

Pročitajte još:

„Njegova retorika pokazuje da je spreman da štiti sebe, članove svoje porodice i svoje političke saveznike na uštrb nezavisne istrage i napora u borbi protiv korupcije“, rekao je Blinken u saopštenju.

Zahtevi za vizu koje budu podneli Salji Beriša, njegova supruga ili njegovo dvoje dece će biti odbijeni, rekao je državni sekretar SAD na osnovu zakona kojim se kažnjavaju strani zvaničnici osumnjičeni za korupciju ili kršenje ljudskih prava.

Blinken je ponovio da je potrebno da „demokratske institucije Albanije budu transparentne“.

Beriša, prvi nekomunistički predsednik zemlje, na dužnosti od 1992. do 1997. i premijer od 2005. do 2013, dominirao je albanskom političkom scenom više od dve decenije.

Njegove pristalice ga smatraju jednim od glavnih aktera za rušenje komunizma, a protivnici kažu da je on jedan od predstavnika korumpiranog političkog sistema odgovornog za haos i vojnu pobunu 1997. godine, u kojoj je poginulo 2.000 ljudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare