SAD upozorile na moguće pretnje Svetskog samita o slobodnom Iranu u Albaniji

Region 22. jul 202212:477 komentara
Shutterstock

Uoči Svetskog samita o slobodnom Iranu, koji će se održati naredna dva dana u Albaniji, američka ambasada je saopštila da postije saznanja za potencijalne pretnje tom događaju i njegovim učesnicima, prenela je agencija MIA.

„Vlada SAD ima saznanja o potencijalnoj pretnji, usmerenoj na Svetski samit o slobodnom Iranu koji će se održati u blizini Drača u Albaniji 23. i 24. jula 2022. godine“, navodi se u saopštenju američke ambasade u Tirani i pozivaju se američki građani da izbegavaju taj događaj, da prate lokalne medije i da budu svesni svog okruženja.

Samit će biti održan u kampu iranskih mudžahedina, pripadnika MEK, u Manzi, u blizini Drača, oko 30 kilometara od Tirane, gde se nalazi najmanje 3.000 pripadnika te organizacije.

Islamska Republika Iran smatra mudžahedine terorističkom grupom, sa kojima je decenijama u otvorenom sukobu.

Specijalno javno tužilaštvo Albanije SPAK potvrdilo je ovih dana da je pod istragom 20 osoba koje trenutno žive u toj zemlji, jer se sumnjiče da su deo terorističke ćelije.

„Reč je o bivšim pripadnicima iranske mudžahedinske organizacije, koji su se otcepili od ove organizacije i koji su sada osumnjičeni da su tu u ime terorističke organizacije Revolucionarne garde Irana i tamošnjih tajnih službi”, navode mediji.

Komentari

Vaš komentar