Sahranjen mladić u Laktašima koji se ubio nakon internet nasilja, građani u šoku

Region 30. okt 202219:30 19 komentara
N1

U Laktašima kod Banjaluke sahranjen je dvadesetdvogodišnji Mladen Dulić, koji je pre dva dana izvršio samoubistvo, zbog kako se sumnja, nasilja na internetu. Nakon strašne tragedije koja je potresla region, a koja je, veruje se posledica internet nasilja, sve više je inicijativa da se pooštre zakonske sankcije u oblasti ugrožavanja bezbednosti na internetu i mržnje u on line prostoru.

„Bio si previše dobar, ali i previše slab za ovaj surovi život“, jecaj je sestre i majke na Gradskom groblju u Laktašima gde je sahranjen Dulić.

Želeo je da pomogne svojim roditeljima, da radi, jer je to najnormalnije što može da uradi jedan mladi čovek.

Povezane vesti

Međutim, naišao je na ismevanje, na nezakonito snimanje i slaikanje, kao i na deljenje na društvenim mrežama video snimka, zbog, kojeg je,. kako su prepričavale komšije sugrađani iz Laktaša – oduzeo sebi život.

Veljko Trišić i Dražen Kudra, dvojica radnika benzinske pumpe su uhapšeni zbog sumnje na nezakonito snimanje i fotografisnje. Nakon što se oglasi nadležni tužilac biće poznato za koja klrivična dela se oni terete.

Građani Laktaša i dalje su u šoku:

„Strašno, da ne može biti strašnije“.

„Jeste potresno dosta. Ne znam kakav je to razlog bio“.

„Poznavao sam ja tog mladića, radio sam pre četiri godine sa njim, bio je dobar, kulturan. Ovo je tragičan, a još više bizaran slučaj“.

„Šta reći, jel’ se može šta reći? Ima li se šta reći? Nema edukacije“.

„Mislim da je stvar porodice i vaspitanja, pre svega kod onih koji su nasilnici, koji ispoljavaju potrebu da nekog omalovaže, da se na tuđi način nasmeju, ili da budu popularni time što su ismejali nekoga“.

„Oprosti nam Mladene, oprosti namšto smo se smejali“, jedan je od komentara prijatelja Mladena Dulića.

Kažu da bi bilo dobro da smo na starim greškama učili, jer njih je mnogo.

„Mi ćemo se smejati, a neko će plakati i otići će da nam ‘ne smeta’. Nije Mladen prvi što je otišao, bilo je ‘Mladena’ i pre. I pre su se smejali, ‘drugačijima’, a oni su se gasili. Oni su se samozapaljivali i tražili još ‘hrane'“, komentarišu oni.

N1

Reagovali su i mnogi političari. Član Predsedništva BiH Milorad Dodik osudio je sve koji su ismejavali Mladena Dulića, rekao je da zaslužuju da snose javnu osudu i krivičnu odgovornost.

Oglasio se i vladika Grigorije.

„Mnogi od nas su potreseni nemilim događajem, jednom smrću mladića iz Laktaša, koji se zvao Mladen, koji je imao samo 22 godine, i koji je samo želeo da se zaposli. Njegovoj tragičnoj smrti prethodilo je naše ruganje, naš bezosećaj, naš neosećaj, na njegovu muku.

Ovo je treći slučaj samoubistva mladih ljudi koji se dovodi u vezu sa sajber nasiljem, nasiljem na društvenim mrežama.

Mladen Dulić je tragična osoba, koja je zbog ismejavanja drugih na mrežama sebi oduzeo život.

U Republici Srpskoj, u Krivičnom zakoniku, u članu 129 postoji krivično delo – podsticanje na smoubistvo, ali ne u vezi sa sajber nasiljem. Zato aktivisti i novinari, pa čak i zajednica pravnika i advokata smatra da je vreme da se konačno razmišlja o donošenju „Mladenovog zakona“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare