Sanaderu 18 godina i osam meseci zatvora

Region 20. jan 202312:5824 komentara
Izvor: AFP

Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda nepravosnažno je odlučilo da će bivši premijer Hrvatske i predsednik HDZ Ivo Sanader na osnovu presuda u tri korupcijske afere - Fimi Media, Planinska i Ina - MOL, iza rešetaka morati da provede ukupno 18 godina i osam meseci, objavila je Hina.

Odluka je, kako saznaje Hina u sudu, doneta krajem decembra, a ovih dana otpremljena je Sanaderu i njegovim advokatima, koji tvrde da je „neosnovana“ i najavljuju žalbu.

Sanaderov advokat Čedo Prodanović nije želeo da komentariše odluku vanraspravnog veća o objedinjavanju kazne za tri pravosnažne, tvrdeći samo da je odluka „apsolutno neosnovana“ i najavio žalbu.

Obrana godinama istrajava u tvrdnji da za sve presude, s obzirom da se radi o sličnim krivičnim delima, Sanader ukupno ne može dobiti objedinjenu kaznu veću od 15 godina zatvora.

Bivši premijer Hrvatske do sada je iza rešetaka, u pritvoru ili po presudama, proveo oko sedam i po godina, podseća agencija Hina, navodeći da se prevremeni otpust , po hrvatskom zakonodavstvu, može se tražiti već nakon polovine izdržane kazne, a najčešće se odobrava nakon dve trećine kazne.

Sanader je, nakon nekoliko pritvaranja i puštanja na slobodu, u zatvoru neprestano od aprila 2019. godine, kad mu je Vrhovni sud povećao kaznu za korupciju u „slučaju Planinska“ na šest godina zatvora.

U tom slučaju nekadašnji vlasnik mesne industrije i poslanik HDZ Stjepan Fiolić priznao je da je bivšem premijeru doneo 10 miliona kuna i milion evra provizije nakon što je od države kupio poslovnu zgradu ispod cene.

Sanaderove korupcionaške afere su u fokusu više od 12 godina, a sredinom oktobra 2021. najviši sud je delimično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i kompanija morati da plati 3,5 miliona kuna kazne, dok je Sanaderu, uz povrat nezakonite koristi, kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud je krajem oktobra 2021. potvrdio prvostepenu presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Žolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dve godine zatvora.

U nizu dugogodišnjih postupaka Sanader je u oktobru prošle godine u ponovljenom suđenju nepravosnažno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, za šta je u ranijim postupcima bio osuđivan dva puta.

Još jednu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s preduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, najviši sud potvrdio je sredinom novembra 2021. godine, poseća Hina.

Komentari

Vaš komentar