Abazović i Đukanović dogovorili da se još jednom proveri Temeljni ugovor sa SPC

Region 19. jul 202217:35 > 19:36 komentar
N1

Premijer Crne Gore Dritan Abazović i predsednik Milo Đukanović održali su sastanak na kome se razgovaralo o aktuelnoj situaciji posle krize izazvane usvajanjem Temeljnog ugovora. U zajedničkom saopštenju izdatom posle sastanka navodi se da je kao korisna ocenjena ideja da se stručnoj i naučnoj javnosti još jednom predstavi tekst Ugovora i "obezbedi dodatna provera usaglašenosti aktuelne verzije Ugovora sa ustavno – pravnim sistemom Crne Gore i time otklone sve nedoumice koje su aktuelizovane ovom temom".

„U interesu Crne Gore i njene evropske budućnosti je da se sačuva politička stabilnost i unapredi funkcionalnost institucija sistema, kako bi država kandidat za članstvo u EU, u najkraćem mogućem roku, ispunila prioritetne obaveze iz evropske agende“, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom posle konsultacija Đukanovića i Abazovića o prevazilaženju problema u funkcionisanju izvršne vlasti izazvanih usvajanjem Temeljnog ugovora.

Abazovićeva Vlada je 8. jula na sednici usvojila Temeljni ugovor o uređenju odnosa sa SPC, što je dovelo do povlačenja podrške Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije manjinskoj vladi.

Usvajanju Temeljnog ugovora su prethodile negativne reakcije i kritike predloženog teksta tih partija, te jednog dela nevladinih organizacija, ali i stručne javnosti.

Abazović je na to odgovorio da će se videti „šta je stav većine poslanika”, nagoveštavajući da DPS Mila Đukanovića neće uspeti da obezbedi većinu od 41 poslanika za opoziv vlade.