Savet Evrope upozorio vlasti RS zbog namere da kriminalizuju klevetu

Region 21. mar 202311:55 komentara
PATRICK HERTZOG / AFP

Savet Evrope objavio je upozorenje o nameri vlasti u Republici Srpskoj da kriminalizuju klevetu i uvredu i uvedu visoke kazne za ova krivična dela, navodeći da bi tako bili ugroženi ne samo mediji, već i svako onaj ko kritikuje vlast.

Kako su upozorili, ako u Narodnoj skupštini budu usvojeni amandmani na Krivični zakonik RS, kojima se kriminalizuju kleveta i uvreda, oni će smanjiti prostor za javnu debatu i ugroziti, ne samo medije, već i bilo koga ko se oglasi kritično na društvenim mrežama.

„Ako NS RS usvoji ovaj zakon, ova krivična dela će ostaviti širok prostor za interpretaciju sudova kada budu ocenjivali šta ulazi u pojam klevete ili uvrede i na taj način bi to tužiocima moglo omogućiti progon novinara koji izveštavaju o korupciji ili drugim pitanjima od javnog interesa, kao i svih onih koji javno pišu na društvenim mrežama“, naglašeno je iz Saveta Evrope, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Pročitajte još

Podsećajući da je Vlada RS 2. marta usvojila amandmane na Krivični zakonik RS, istakli su da je kleveta u RS dekriminalizovana 2001. godine, a da je u oktobru prošle godine predsednik RS Milorad Dodik, putem Tvitera, pozvao ministra pravde RS da pripremi amandmane koji bi kriminalizovali klevetu i uvredu.

„Onako kako se navodi u nacrtu, nova krivična dela klevete i uvrede i otkrivanje ličnih i porodičnih okolnosti bi mogli dovesti do kazne u visini od 51.200 evra u određenim okolnostima“, navedeno je u upozorenju iz Saveta Evrope.

Dodali su da je 14. marta grupa novinara i nevladinih aktivista iz RS protestovala ispred parlamenta dok su poslanici na dnevnom redu imali pomenuti nacrt.

Podsetili su i na izjavu predsednika Kluba novinara Banjaluka Siniše Vukelića da će biti onemogućeno istraživačkim novinarima da mogu obavljati svoj posao, a da će i obični građani biti suočeni s pretnjom da će biti krivično gonjeni ako budu slobodno govorili, čak i pri privatnim okupljanjima.

Istakli su da je predsednik BH novinara Marko Divković izjavio da bi ovakav zakon bio korak unazad od 50 godina.

Na dnevnom redu Narodne skupštine RS danas je rasprava o nacrtu spornog zakona, kojim su u RS ponovo kriminalizovane kleveta i uvreda.