SDA pozvala Šmita da stavi van snage zakone koje je usvojila Republika Srpska

Region 02. avg 202121:59 > 22:372 komentara
Izvor: N1

Predsedništvo Stranke demokratske akcije pozvalo je visokog predstavnika Kristijana Šmita da reaguje i stavi van snage zakone koje je pre tri dana usvojila Skupština Republike Srpske, a vlasti tog entiteta je upozorilo da odbijanjem da sprovode odluke visokog predstavnika krše Dejtonski mirovni sporazum, sa svim posledicama koje time nastaju.

Predsedništvo je zaključilo da su neustavni zakoni koje je usvojila Skupština RS, kojima se odluka visokog predstavnika Valentina Incka proglašava „nevažećom na teritoriji entiteta RS“ i zabranjuje se „iznošenje istine o počinjenom genocidu“.

Povezane vesti

Predsedništvo SDA upozorilo je političke predstavnike iz RS da nerazumnom blokadom rada državnih institucija nanose štetu svim građanima Bosne i Hercegovine, a naročito svojim građanima koji se „suočavaju sa katastrofalnom ekonomskom situacijom u tom entitetu“.

Zabrana negiranja genocida i ostalih ratnih zločina je civilizacijski standard, a ne izgovor za blokiranje rada državnih institucija i izazivanje novih kriza. Pozivamo političke predstavnike iz RS u državnim institucijama da odustanu od blokada i da energiju ulože u postizanje ključnih reformi i stvaranje preduslova za kvalitetniji život građana, navodi se u zaključcima.

Čelnici SDA su pozdravili izbor nemačkog političara Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika i izrazili očekivanja da će, kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, postupati u skladu sa obavezama i ovlašćenjima koja ima, te da će pokazati neophodnu odlučnost kako bi se uklonile opstrukcije koje otežavaju funkcionisanje institucija BiH.

Komentari

Vaš komentar