SDS i PDP traže novo brojanje i ponavljanje izbora gde se utvrde nepravilnosti

Region 05. okt 202214:012 komentara
Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Zamenik predsednika Srpske demokratske stranke Milan Radović izjavio jeu Banjaluci da su pojedine opštinske i gradske izborne komisije danas zakazale ponovno brojanje glasova.

Radović je ocenio da je to „znak da je pritisak opozicije u Republici Srpskoj urodio plodom“, navodeći da su dešavanja u izbornoj noći, u kojoj je bilo mnogo nezakonitih radnji, dovela u pitanje legitimitet izbornog procesa u RS.

„Do danas nije potpisano stotine zapisnika sa biračkih mesta. Gradske i opštinske komisije nisu dostavljale podatke o brojanju glasova“, rekao je Radović.

Prema njegovim rečima, na pojedinim biračkim mestima opozicioni kandidati imaju nula glasova, mada je na tim mestima glasala njihova rodbina.

Radović je dalje kazao da su SDS i Partija demokratskpog progresa formirali dva pravna tima u vezi sa kršenjem izbornog procesa, koji će Centralnoj izbornoj komisiji odvojeno slati prijave za pojedinačne slučajeve.

„Treba prebrojati listiće u vrećama i taj broj uporediti sa podacima u zapisnicima“, rekao je on.

Opozicija će, kazao je, podneti zahtev CIK-u za novo brojanje glasova i utvrdjivanje nepravilnosti, kao ponavljanje izbora na mestima na kojima se utvrde nepravilnosti.

„To je nužno da se uradi, jer u protivnom izbori nemaju smisla. Ako će doći do toga da neko svojom voljom nekome upisuje nulu, iako ima osvojene glasove, šta se onda može desiti na narednim izborima“, istakao je Radović.

Dodao je da je javnost „dodatno zbunjena ćutanjem iz SNSD“ i pozvao stranku Milorada Dodika da podrži novo brojanje glasova.

Gradonačelnik Banjaluke i nosilac liste PDP za Narodnu skupštinu RS Draško Stanivuković istakao je da je „najveće dostojanstvo traganje za istinom, kojeg niko ne treba da se plaši“.

„Ovo nije nikakav krik poraženog ili očajnika, ovo je krik za istinom. Hoćemo da istrajemo na istini“, istakao je Stanivuković, najavljujući da će čestitati bilo kome, ali pošto se utvrdi stvarno stanje.

On je kazao da kao gradonačelnik Banjaluke „nema problem“ da se ponovo prebroje i glasovi sa loklanih izbora 2020. goidne, kada je on pobedio.

„Neki ljudi imaju strah da će završiti iza rešetaka. Mi danas čvrsto i odvažno pozivamo institucije poput MUP-a da sagledaju sve šta se dešavalo“, kazao je Stanivuković.

Opozicione stranke su za sutra u 18 časova najavile protest u Banjaluci, tvrdeći da se 2. oktobra desila ogromna kradja glasova na izborima.

Komentari

Vaš komentar