SDSM podržao kandidaturu Pendarovskog za drugi predsednički mandat

Region 03. mar 202423:49 0 komentara
Armend NIMANI / AFP

Vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije podržao je kandidaturu predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog za drugi predsednički mandat.

„U pobedničkoj atmosferi i jednoglasno, na 27. kongresu, SDSM je izabrao pobedničkog kandidata za predsednika, Stevu Pendarovskog, pravog predsednika za sve građane. Kandidat koji deli progresivne vrednosti, sa jasnom vizijom za evropsku budućnost zemlje“, napisao je lider SDSM i bivši premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski na Fejsbuku.

pročitajte još:

Kako je istakao dvostrukom pobedom na predstojećim predsedničkim i parlamentarnim izborima SDSM će imati predsednika Severne Makedonije i vladu sa kojom će do 2030. godine ova zemlja biti ponosna država članica EU.

Kovačevski je, prethodno na kongresu, ocenio da građanima ne treba predsednik koji će kočiti, već predsednik kao što je ;Pendarovski – sa jasnom evropskom vizijom, koji će gurati napred na pravom putu.

„U sadašnjem mandatu pokazao je šta znači biti predsednik za sve. Tokom njegovog mandata zemlja je postala članica NATO-a, sada će u drugom mandatu postati članica EU“, rekao je Kovačevski.

Istakao da je danas prikupljeno preko 20.000 potpisa za kandidaturu Pendarovskog za predstojeće predsedničke izbore.

Pendarovski je u petak, najavljujući „građansku kandidaturu“ za drugi predsednički mandat, rekao da očekuje da podršku njegovoj kandidaturi u nedelju, 3. marta, formalizuje vladajući SDSM, kao i da ;na izborima očekuje podršku svih etničkih zajednica.

Potpise građana za kandidaturu za predsednika Severne Makedonije danas je skupila i kandidatkinja opozicione VMRO DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova, koju je juče na stranačkoj konvenciji i formalno dobila podršku ;u trci za šefa države.

Da je kandidatkinja VMRO DPMNE za predsednika Severne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova sakupila potrebne potpise saopštio je lider najveće opozicione partije Hristijan Mickoski.

„Iz preseka koji smo dobili negde oko 12 sati možemo da zaključimo da je do tada prikupljeno više od 15.000 potpisa podrške budućoj predsednici, profesorki Gordani Siljanovskoj-Davkovoj“, rekao je Mickoski novinarima.

Pendarovski je na predsedničkim izborima pre pet godina bio zajednički kandidat vladajuće kolicije SDSSM i albanske DUI i u drugom krugu je pobedio Siljanovsku-Davkovu, kandatkinju najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE.

Pre Pendarovskog i Siljanovske-Davkove još pet kandata na predstojećim predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji prikupilo potrebnih 10.000 potpisa za podnošenje kandidature DIK-u, koji mogu da se skupljaju do 8. marta u ponoć.

Potpise su ranije sakupili kandidat najveće albanske partije Demokratske unije za integraciju (DUI), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Bujar Osmani, gradonačelnik Gostivara Arben Taravar, koji je kandidat albanske opozicione koalicije „Vredi“, gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski, lider i kandidat partije „Znam – Za našu Makedoniju“, gradonačelnik skopske opštine Karpoš ; lider partije „Grom“ Stevčo Jakimovski i kandidat „Levice“ Biljana Vankovska.

Prvi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji biće održan u sredu 24. aprila, a drugi u sredu 8. maja, zajedno sa parlamentarnim izborima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!