Sebiji Izetbegović oduzet status redovne profesorke na fakultetu

Region 29. mar 202319:36 komentara
F.Z./N1

Senat Univerziteta u Sarajevu je Sebiji Izetbegović poništio status redovne profesorke na Medicinskom fakultetu, pošto joj je ranije oduzeo titulu magistarke medicinskih nauka.

Uticajna supruga predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića je 2004. postala redovna profesorka na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, na predmetu ginekologija i akušerstvo, a članovi Senata su sada zaključili da je u to zvanje izabrana protivzakonito jer nije ispunjavala propisane uslove.

Kako joj je ranije oduzeta titula magistarke medicinske nauke nije imala uslove ni za sticanje doktorata, pa samim tim nije mogla da bude imenovana ni u nastavničko zvanje.

“To je normalni sled ranijih odluka s ciljem dovođenja postupka do kraja kako bi smanjili negativne efekte rada (Sebije Izetbegović) u zvanju redovne profesorke“, rekao je novinarima u Sarajevu rektor sarajevskog univerziteta Rifat Škrijelj.

Od Medicinskog fakulteta se sada očekuje da odmah imenuje novog nastavnika koji će preuzeti predmete koje je predavala Izetbegović.

Sebija Izetbegović je i dalje direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a taj status joj zavisi od odvojenog postupka provere zakonitosti izbora, koji treba da sprovede ta najvažnija zdravstvena institucija u BiH.