Sećanje na opsadu Sarajeva: Cveće i počast za stradale

Region 05. apr 202115:24 4 komentara
Opsada Sarajeva
Anadolija/Samir Jordanović

Predstavnici Grada Sarajeva povodom 5. aprila, Dana obeležavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. godine, odali su počast i položili cveće na spomen-ploču na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić.

Kratkim obraćanjima predstavnici Grada Sarajeva prisetili su se i prvih žrtava opkoljenog Sarajeva.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka istakao je da je vrlo važno obeležavati ovakve datume koji stoje kao opomena svim budućim generacijama.

„Na današnji dan 1992. godine počela je najduža opsada u modernoj historiji u svetu jednog glavnog grada kakav je bio glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo. Baš na ovom mestu Olga i Suada su izgubile život i taj trenutak se smatra za početak opsade. Ono što je važno meni kao gradonačelniku glavnog grada je da smo uspeli pre dve godine da utvrdimo da ovaj značajni datum uđe u kalendar aktivnosti, odnosno važnih datuma za grad Sarajevo, za obeležavanja važnih datuma u Sarajevu, i evo na određeni način ta se tradicija nastavlja, da se obeležava ovaj važan datum kako bi opominjali i upozoravali sve buduće generacije koje dolaze šta je glavni grad BiH Sarajevo preživelo te 1992. godine tih 1.425 dana“, kazao je Skaka.

Zamenik predsedavajućeg Gradskog veća Sarajeva Dragan Stevanović izjavio je da je duh sarajevskog otpora neuništiv i da nikada neće biti uništen.

„Sarajevo je kroz istoriju zaista pretrpelo razna osvajanja i razna uništavanja, ali nikada kao u periodu zadnjeg rata kada je grad fašističkim terorom držan pod opsadom tako dugo. Na ovom mestu svedočimo činjenici da je duh sarajevskog otpora neuništiv i da nikada neće biti uništen i dužni smo da to svaki dan ponavljamo“, kazao je Stevanović.

Napadom na građane Sarajeva i smrću Suade i Olge, 5. aprila 1992. godine, počela je opsada Sarajeva koja je trajala 44 meseca ili ukupno 1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj istoriji. Tokom opsade ubijen je 11.541 građanin Sarajeva, uključujući 1.601 dete.