Sedam optuženih za nasilje pred Sobranjem priznalo krivicu, dobili uslovne kazne

Region 26. jul 202221:03
REUTERS/Nake Batev

Sedmorica optuženih za nasilje pred Sobranjem Severne Makedonije na protestima protiv francuskog predloga uslovno su osuđena, nakon što su se izjasnili krivim pred Krivičnim sudom u Skoplju. Kako su preneli loklani mediji, jednom optuženom demonstrantu koji se izjasnio da nije kriv biće suđeno u posebnom postupku.

Sud je sedmoricu koji su priznali krivicu osudio na uslovne kazne zatvora od dve godine, ako počine krivično delo u naredne četiri godine. Stari su od 18 do 36 godina, od kojih jedan ima 19 godina, a trojica su 18-godišnji srednjoškolci.

Optuženi su da su učestvovali u rulji na protestima, koje su podržale opzozocione partije VMRO DPMNE i Levica i bacali bekaton i kamenje na zgradu Sobranja i na policajce u kordonu. Parlament je prijavio štetu od oko 9.200 evra, koju će prema presudi, morati da plate osuđeni.

Nasilni incidenti su se dogodili 5. jula, tokom protesta ispred Sobranja, kada je u jednom trenutku situacija eskalirala i demonstranti su počeli da bacaju pločice, flaše i sve što im je bilo pri ruci, kako na policiju, tako i na zgradu parlamenta u centru Skoplja. Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije je, nakon što je veća grupa mlađih demonstranta, od kojih su neki bili maskirani, napala policijski kordon pred Sobranjem, saopštilo da je povređeno 47 policajaca i da je privedeno 11 nasilnih demonstranata.

Pri tome je, prema optužnici, jedan policajac teško povređen, 26 njih je zadobilo telesne povrede, a optuženi su oštetili zgradu parlamenta, oštetili vrata i razbili više prozora i oštetili policijsku opremu i vozilo.

Komentari

Vaš komentar