Sednica Sobranja o poverenju vladi Zorana Zaeva, opozicija nema kvorum

Region 11. nov 202113:19 2 komentara
N1/arhiva

Parlament Severne Makedonije počeo je sednicu o poverenju vladi Zorana Zaeva, čiju okosnicu čine njegova SDSM i DUI Alija Ahmetija, ali opozicija koja je pokrenula tu inicijatvu nema kvorum da usvoji dnevni red.

Inicijativu za glasanje o poverenju podneo je 61 poslanik makedonskih opozicionih partija VMRO DPMNE, Levice, Alijanse za Albance i Alternative, kao i Bese koja je još deo Vlade, ali pre početka sednice jedan od poslanika Bese, Kastriot Redžepi, je objavio da neće prisustvovati sednici. Parlament Severne Makedonije ima 120 poslanika.

Poslanik Bese Kastriot Redžepi je na Fejsbuku objasnio da neće prisustvovati sednici parlamenta za rušenje Vlade, uz objašnjenje da smatra da sada nema potrebe za političkom krizom, zato što je iz diplomatskih izvora dobio infirmacije da je moguće da Severna Makedonija u decembru dobije datum za početak pregovora.

„Jedna od najvažnijih stvari za mene i moju stranku Besa je evroatlantska integracija Severne Makedonije. S obzirom na poltički momentum, nakon odlaganja ostavke premijera Zaeva i signala strateških partnera SAD i EU, koju mi je preneo visoki diplomata, da u decembru imamo veliku šansu da dobijemo datum za početak pregovora, odlučio sam da ne učestvujem na sednici parlamenta na kojoj je trebalo da se donese odluka koja bi dovela u pitanje ovaj vitalni nacionalni i davni cilj“, napisao je Redžepi.

Nakon što je otvorio sednicu o poverenju Vladi, predsednik Sobranja Severne Makedonije Talat Džaferi (DUI) je rekao da ne želi da bude 61. glas za kvorum za sednicu o inicijativi sa kojom se ne slaže i pozvao potpredsednika parlamenta Fadila Zendelija da preuzme da vodi sednicu, nakon čega je dao pauzu.

Sednici parlamenta Severne Makedonije o pitanju poverenja vladi Zorana Zaeva ne prisustvuju poslanici kolacije oko njegove stranke SDSM i albanske partije DUI Alija Ahmetija.

Prema Poslovniku Sobranja, za inicijativu o poverenju vladi mora da se glasa do večeras u ponoć.

Komentari (2)

Vidi sve komentare