Šef diplomatije EU očitao bukvicu slovenačkom premijeru Janezu Janši

Region 12. jul 202120:44 15 komentara
Janez Janša
Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS/File Photo

Šef evropske diplomatije Žozep Borel javno je ukorio slovenačkog premijera Janeza Janšu navodeći da čak iako je Janša rotirajući predsedavajući Evropske unije, nema ovlašćenja da govori u ime Unije, posle Janšinih optužbi Irana zbog kršenja ljudskih prava.

„Slovenački premijer iako je na čelu šestomesečnog predsedavanja EU nema ovlašćenja da govori u ime EU o spoljnoj politici“, rekao je Borel na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova evropske dvadesetsedmorice u Briselu.

Borel je rekao da je bio primoran da ovo ;precizira pošto ga je kontaktirao iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif i pitao ga da li Janšine izjave predstavljaju zvaničan stav EU.

„Spoljna politika je u nadležnosti zemalja članica, svaka može da ima svoj stav. Ali, u ime EU govori samo predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, i visoki predstavnik – moja malenkost, kada govori u ime ministara“, rekao je Borel.

Janšine izjave su njegova odgovornost i one ne predstavljaju stav EU i on ne može da pretenduje da govori u ime EU, rekao je Borel.

Iran je u nedelju osudio „neosnovane optužbe“ o kršenju ljudskih prava koje mu je dan ranije uputio Janez Janša povodom berlinskog skupa opozicione grupe Mudžahedin naroda (MEK) u izgnanstvu, zabranjene u Iranu.

„Iranski narod zaslužuje demokratiju, slobodu i poštovanje ljudskih prava i treba čvrsto da ga podrži medjunarodna zajednica“, rekao je Janša u onlajn poruci skupu i zatražio da „iranski režim bude pozvan na odgovornost zbog kršenja ljudskih prava“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare