Šefica Delegacije EU u CG: Nedostatak dijaloga i pogoršane političke podele

Region 19. okt 202121:42 > 22:09
pixabay.com

Šefica delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa izjavila je da je Izveštaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2021. godinu ukazuje na nedostatak dijaloga, razne napetosti i nepoverenje među političkim akterima koji su proizveli česte eskalacije.

Ona je u EU info centru gde je predstavljen Izveštaj, istakla da su političke podele pogoršane, uključujući i unutar vladajuće većine.

Povezane vesti

„Nedostatak konstruktivnog pristupa svih parlamentarnih aktera sprečio je smislen politički dijalog i rezultirao daljom polarizacijom političkog ambijenta“, kazala je ona.

Šefica delegacije EU rekla je da je deblokiranje situacije u pravosuđu ključno za bilo kakav napredak u ispunjavanju privremenih merila za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava.

„Nezavisnost i profesionalizam pravosuđa treba dodatno ojaćati“, dodala je ona.

Na pitanje da li EU preporučuje da bi trebalo rekonstruisati Vladu, u smislu da se poveća broj ministarstava, Popa je rekla da Unija ne preporučuje bilo šta što se tiče unutrašnje politike država.

„Država treba da pronađe najbolje izbore za sebe kroz dijalog. Kada je nova Vlada preuzela vlast jasno smo naveli da se gradi na postojećoj ekspertizi, jer to uključuje godine posvećenosti i važno je osigurati kontinuitet. Nažalost to se nije desilo“, konstatovala je Popa.

Uzavreli odnosi i nepoverenje podstakli su česte eskalacije i dodatno pogoršali političke podele, uključujući i unutar vladajuće većine, a neslaganja izvršne i zakonodavne vlasti usporila su rad na reformama, navodi se u Izveštaju Evropske komisije za Crnu Goru i dodaje da nema napretka u oblasti pravosuđa, kao i da je korupcija i dalje raspostranjena u mnogim oblastima.

Komentari (0)

Vidi sve komentare