Selaković: Posvećeni smo razvoju prijateljstva Srbije i Severne Makedonije

Region 25. feb 202216:142 komentara
Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je, po završetku zvanične posete Severnoj Makedoniji, da je imao izuzetne razgovore sa najvišim zvaničnicima te države, tokom kojih je potvrđena zajednička volja za nastavak intenziviranja saradnje.

„Nastavljamo da sarađujemo veoma intenzivno, naročito kroz inicijativu Otvoreni Balkan“, rekao je Selaković, saopštilo je resorno ministartsvo.

Srbija ostaje posvećena razvoju prijateljskih, partnerskih i dobrosusedskih odnosa, rekao je Selaković.

On je podsetio je da je prošle godine ostvarena rekordna ekonomsko-trgovinska razmena veća od milijardu evra, koja je uvećana za 30,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Selaković se u okviru zvanične posete Skoplju sastao sa ministrom inostranih poslova Bujarom Osmanijem, predsednikom Stevom Pendarovskim, premijerom Dimitrom Kovačevskim i predsednikom Sobranja Talatom Džaferijem.

Prvog dana posete sastao i sa predstavnicima srpskih udruženja, političkih subjekata i srpske privrede, a posetio je i školu „Svetozar Marković“ u Starom Nagoričanu.

Kovačevski: Otvoreni Balkan je doprinos regionalnoj saradnji

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković potvdili su prijateljske odnose dve države i konstatovali intenziviranje saradnje, posebno na ekonomskom planu u poslednje dve godine, saopštila je vlada u Skoplju.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku Kovačevskog i Selakovća je izraženo opredeljenje za napredak Severne Makedonije i Srbije u procesu evrointegracija i zajednički je ocenjeno da je inicijativa „Otvoreni Balkan“ doprinos regionalnoj saradnji država.

Inicijativa „Otvoreni Balkan“, kako je istaknuto, kroz implementaciju evropskih vrednosti u regionu doprinosi produbljavanju saradnje i otvara mogućnosti za veću regionalnu konkurentnost na evropskom i na drugim svetskim tržištima i u privlačenju stranih investitora.

Na sastanku Kovačevskog i Selakovića je posebno naglašeno značenje dobrosusedskih odnosa u očuvanju stabilnosti i mira u regionu i u Evropi.

Razgovarano je i o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, pri čemu je prenesen stav Severne Makedonije, kao članice NATO, za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

„Na sastanku je prenet poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučiča premijeru Dimitru Kovačevskom da poseti Beograd“, navodi se u saopštenju Vlade Severne Makedonije.

Kovačevski se u razgovoru sa Selakovićem zahvalio za prijateljsku saradnju i pomoć Srbije u vreme pandemije i ocenio da je zajednička posvećenost unapređenju odnosa dve zemlje važna za građane obe zemlje.

Džaferi: Srbija treći trgovinski partner Severne Makedonije

Predsednik Sobranja Severne Makedonije Talat Džafer je, na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, istakao pojačanu dinamiku bilateralnih odnosa na najvišem nivou i izrazio nadu da će se taj kvalitet i kontinutet komunikacije i saradnje nastaviti.

Kako je saopšteno, Džaferi je istakao značaj regionane incijative „Otvoreni Balkan“ kao mogućnost za regionalno povezivanje i saradnju zemalja regiona, a ujedno i kao poruku evropskim prijateljima u Briselu da zemlje regiona polako izražavaju spremnost prihvatanje evropskih vrednosti i integracija, principa saradnje i pomirenja.

„Predsednik Džaferi je potencirao značaj trgovinske i ekonomske saradnje sa Republikom Srbijom, koja predstavlja našeg trećeg po veličini trgovinskog partnera“, navodi se u saopštenju.

Selaković je, dodaje se, potvrdio činjenicu da su međusobni odnosi na visokom nivou i istakao dosadašnju intenzivnu saradnju sa kolegom, šefom diplomatije Severne Makedonije, Bujarom Osmanijem, kao i značaj parlamentarne saradnje.

Ekonomska i kulturna saradnja su na solidnom nivou, rekao je Selaković i pohvalio sprazum o otvaranju kulturnih centara u dve zemlje, koji je danas potpsao sa Osmanijem, navodi se u saopštenju parlamenta Severne Makedonije.

Komentari

Vaš komentar