Severna Makedonija dobila novu koalicionu vladu i premijera Hristijana Mickoskog

Region 23. jun 202423:37 5 komentara
AP Photo/Boris Grdanoski

Poslanici u parlamentu Severne Makdonije večeras su većinom glasova izabrali vladu koju čine koalicija VMRO DPMNE "Tvoja Makedonija", albanska koalicija "Vredi" i pokret "Znam – Za našu Makedoniju". Za izbor nove koalicione vlade Severne Makedonije glasalo je 77 poslanika u parlamentu sa 120 mesta, 22 je bilo protiv, a uzdržanih nije bilo.

Novoizabrni premijer Hrisrtijan Mickoski je u svečanoj izjavi, kao i svi ministri, svoju zemlju nazvao ustavnim imenom „Severna Makedonija“, koje je dogovoreno Prespanskim sporazumom sa Grčkom.

„Funkciju predsednika vlade obavljaću savesno i odgovorno i poštovaću Ustav i zakone Republike Severne Makedonije“, rekao je novi premijer i lider konzervativne VMRO DPMNE.

Mickoski je, na završetku dvodnevne rasprave, obećao da će njegova vlada „već u prvih 100 dana podići standarde, da će mukotrpno raditi i brinuti se da se država menja, da se kreće napred, da će poštovati građane i da će biti odgovorna“.

„Zato prvih 100 dana počinjemo furiozno, sa optimizmom i sa ogromnim optimizmom. Smanjićemo poreze, povećati penzije. Počećemo projekat od preko 200 miliona evra za opštinske projekte, jednu milijardu evra za makedonsku ekonomiju, za nove strane investicije za nova zapošljavanja, besplatne udžbenike za sve, front protiv korupcije, borbu za rast od pet procenata makedonske ekonomije, početak kapitalnih infrastukturnih projekata. Za tebe, za nas. Ovo će biti vlada za narod. Dolazi nova generacija. Da napravimo Makedoniju ponovo ponosnom. Ovo je poslednja šansa za to“, rekao je Mickoski.

Opozicioni poslanici su kritikovali program i sastav nove vlade, a poslanica socijadmokratskog saveza Makedonije (SDSM) Sanja Lukarevska je ekspoze ;Mickoskog uporedila sa ekspozeom njegovog prethodnika na čelu VMRO DPMNE i bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog 2006, konstatacijom „skoro sve je isto, samo njega nema“.

Poslanik i lider „Levice“ Dimitar Apasiev je, tokom rasprave, rekao da je pažljivo pročitao vladin program i biografije kadrova i da smatra da su mu to „najuzaludnije potrošena četiri sata“.

„Ideološki, uvodite jedan pravac – ‘mickovizam’ kao najviši stepen ‘gruevizma’ jer pravite kadrovski bućkuriš. Imate bugaraše, vrhoviste, neobaliste, brankoviste i mihajloviste, ali ne od  ‘vančo mihajlovizam’ nego od ‘draža mihajlovizam’. U vladi imate i kosovskog špijuna koji će se odmah javiti (premijeru Kosova Albinu) Kurtiju kada budete održavali sednice“, rekao je Apasiev.

Što se tiče projekata navedenih u programu, Apasiev je novu vladu nazvao plagijatorom, jer, kako je rekao, u njemu ima svega desetak dobrih stvari i sve su prepisane od Levice, koja ih ima u kontinuitetu od 2020. godine.

Nova vlada koju čine koalicija VMRO DPMNE „Tvoja Makedonija“, albanska koalicija „Vredi“ i partija „Znam – Za našu Makedoniju“ imaće 20 ministarstava umesto 16 koliko su imale prethodne makedonske vlade, tri ministra će biti bez resora, a premijer će imati pet zamenika.

U vladi Hristijana Mickoskog ima 20 muškaraca i tri žene, prosečna starost članova vlade je 47 godina – najstariji ima 66 godina, a najmlađi 33 godine.

U vladinom kabinetu 15 članova je iz koalicije „Tvoja Makedonija“ koju predvodi VMRO-DPMNE, šest iz albanske koalicije „Vredi“ i dva iz partije „Znam – Za našu Makedoniju“ bivšeg visokog funcionera SDSM i gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog.

Za ministra odbrane izabran je iz VMRO DPMNE Vlado Misajlovski, za ministra unutrašnjih poslova Panče Toškovski, ministar za spoljne poslove i spoljnu trgovinu je Timčo Mucunski, ministarka finansija je Gordana Dimitrieska Kočoska, ministarka za energetiku, rudarstvo i mineralne sirovine je Sanja Božinovska, a ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Cvetan Tripunovski.

Ministar transporta je Aleksandar Nikolovski, ministar za lokalnu samoupravu je Zlatko Perinski, ministarka obrazovanja i nauke je Vesna Janevska, ministar za kulturu i turizam Zoran Ljutkov, ministar za digitalnu transformaciju Stefan Andonovski, a ministar sporta Borko Ristovski.

Na kvoti ministara koalicija „Tvoja Makedonja“ su i najpouzdaniji koalicioni parneri VMRO DPMNE – lider Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoiljković, koji je ministar za odnose međi zajednicama i dva mistra bez resora – predsednik Socijalističke partije Makedonije Ljupčo Dimovski i Šaban Saliu iz partije Romske demokratske snage.

Ministi iz albanske koalicije „Vredi“ su ministar za evropska pitanja Orhan Murtezani, ministar za ekonomiju i rad Besar Durmiši, ministar zdravlja Arben Taravari, ; ministar za socijalnu poltiku, demografiju i mlade Fatmir Limani, ministar za prostorno planiranje i životnu sredinu Izet Medžiti i ministar bez resora Arben Fetai.

;Dva mistra iz najmanjeg vladinog koalicionog partnera stranke „Znam – Za našu Makedoniju“ su ministar pravde Igor Filkov i ministar za javnu administraciju Goran Minčev.

Parlamentarna većina u kojoj su koalicija VMRO DPMNE „Tvoja Makedonija“, albanska koalicija „Vredi“ i pokret „Znam – Za našu Makedoniju“ ima ukupno 78 poslanika u Sobranju Severne Makedonije sa 120 mesta.

U novom sazivu makedonskog parlamenta opozicija su koalicije „Evropski front“ oko albanske Demokratske unije za integraciju (DUI), koalicija „Za evropsku budućnost“ koju predvodi Socojademokratski savez Makedonije (SDSM) i politička partija „Levica“.

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je mandat za sastav nove vlade Severne Makedonije dobio u četvrtak 6. juna.

Parlmentarni i predsednički izbori u Severnoj Makedoniji, na kojima je ubedljivo pobedila VMRO DPMNE (sa osvojenih 58 mandata) i predsednička kandidatkinja te konzervartivne partije Gordana Siljanovska Davkova, održani su u sredu 8. maja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare