Severna Makedonija nabavlja 200.000 vakcina od kineskog Sinofarma

Region 08. feb 202116:03
kineska vakcina sinofarm koronavirus
Izvor: REUTERS/Aly Song//File Photo

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče potpisao je dogovor o nabavci 200.000 vakcina od kineskog Sinofarma. Kako je saopšteno, te vakcine će stići u februaru, a tačan datum i sve informacije povezane sa isprukom biće utvrđeni narednih dana.

Kineske vakcine će stići na Međunardni aerodrom „Skoplje“, a detalji ugovora sa Sinofarmom nisu objavljeni zbog klauzule o tajnosti.

„Poštujući odredbu dogovora o tajnosti, a u skladu sa globalnom politikom svih kompanija koje proizvode vakcine, uključujuči i Sinofarm, dogovor ostaje poverljiv“, navodi Ministarstvo zdravlja Severne Makedonije.

Zdravstvene vlasti su u subotu Predstavljajući Nacionalni operativni plan vakcinacije najvile da će imunizacija u Severnoj Makedoniji započeti vakcinom Sinofarma.

U prvoj prioritetnoj grupi biće vakcinisani zdravstveni radnici koji direktno rade sa pacijentima u kovid centrima i bolničke službe za hitna stanja, dodajući da su u prvoj grupi matični lekari i personal u matičnim ordinacijama.

Nakon te prve prioritetne grupe zdravstvenih radnika mogućnost da se vakcinišu dobiće i svi građani stariji od 70 godina.

Komentari

Vaš komentar