Sijarto: Ponovno odlaganje pregovora sa Severnom Makedonijom je nečasan korak EU

Region 20. dec 202114:312 komentara
Robert Atanasovski/AFP

Šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto ocenio je u Skoplju da je ponovno odlaganje početka pregovora sa Severnom Makedonijom "nečasan korak EU" i da je Unija ponovo ostavila Zapadni Balkan na cedilu.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Severne Makedonije Bujarom Osmanijem, pozvao Sofiju da odobri početak pregovora EU sa Skopljem, koje blokira od decembra prošle godine.

Povezane vesti

„Imamo osećaj da je prošle sedmice EU ponovo ostavila na suvom (na cedilu) Zapadni Balkan, jer je pre godinu i po već bilo doneto rešenje da Severna Makedonije treba da započne pregovore o učlanjenju u EU. Ali, evo ni do današnjeg dana ti razgovori nisu započeti“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Severne Makedonije.

Prema Budimpešti je, kako je istakao Sijarto, ponovni izostanak započinjanja pregovora nečasan korak EU, jer je Severna Makedonija napravila sve što je neophodno za započinjanje pregovora.

„Izostanak početka pregovora narušava kredbilitet EU, jer mi sa jedne strane priznajemo da Makedonci imaju veliki napredak po raznim pitanjima, a sa druge strane ne započinjemo pregovore. Zbog toga ovo stanje smatramo štetnim, opasnim i suprotnim principima EU i po pitanju bezbednosti i po pitanju ekonomskog razvoja“, rekao je Sijarto.

On je rekao da Budimpešta ima osećaj da se politika EU vodi prema Zapadnom Balkanu sve neefikasnije i potvrdio da Mađarska i dalje izričito traži da pregovori za učlanjenje Severne Makedonije i Albanije započnu odmah.

Mađarska, istakao je, želi da zamoli bugarske kolege da odobre početak pregovora i da u toku pregovora rešavaju sporna pitanja.

„Ako želimo da budemo pošteni, reći ćemo da su Severna Makedonija i Albanija zaslužili još ove godine da počnu pregovore. Sa poštovanjem molimo naše prijatelje iz Bugarske da svojim nacionalnim pitanjima, koja smatraju kao prepreke, probaju da realizuju u toku pregovora, a ne ometanjem Zapadnog Balkana za započinanje poregovora“, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske.

Prema njegovim rečima, EU je pred istorijskim izazovima i zato bi joj trebao jedan pozitivan uspeh, kao što je proširenje.

„Smatramo da bi proširenje značilo uspeh za EU i zato će Mađarska uraditi sve što je u njenoj moći da EU što pre počne proširenje na Zapadni Balkan“, rekao je Sijarto.

Komentari

Vaš komentar