Silajdžić: Ovo je finale, ovim pregovorima se završava rat u BiH

Region 24. nov 202121:58
Haris Silajdžić
N1

Haris Silajdžić, nekadašnji premijer, član državnog Predsedništva i šef bosanskohercegovačke diplomatije, izjavio je za N1 Sarajevo da se u Bosni i Hercegovini trenutno odvijaju pregovori kako međunarodnih predstavnika tako i oni domaćih, te da bi oni mogli zapravo odrediti budućnost te zemlje.

Silajdžić u emisiji Pressing sa Amirom Zukićem na N1 televiziji navodi da “fašističko orgijanje” u BiH u početku nije, privuklo pažnju, nešto kasnije jeste. Međutim, danas se, kako kaže, doživljava nastavak iste politike jer ponovo nije u fokusu ta činjenica.

“Ovim pregovorima sada se završava rat. On je trajao sve vreme. Ovo su sudbonosni dani za BiH i nadam se da će svi akteri biti ozbiljni u ovome. Mi smo sada u ambijentu prisile, secesije, plašenja i odgovor međunarodne zajednice koji nije adekvatan i oni podležu tom pritisku. Došlo se do raspodele države i drugih nivoa vlasti. Pri tome će se fokusirati na imovinu i njenim upravljanjem, uključujući imovinu SFR Jugoslavije, socijalističke Republike BiH, javna dobra poput reka, dobra od opšteg interesa poput šuma, poljoprivrednog zemljišta upravo onih koji su bili predmetom rešavanja u Ustavnom sudu BiH”, naglasio je Silajdžić.

Komentarisao je lobiranje za izbore domaćih zvaničnika u inostranstvu dok traje najveća politička kriza u BiH.

“Pa ili nisu svesni ili ih nije briga. Dakle, mi smo u jednoj ozbiljnoj situaciji sada, ovo je finale. Šta se bude dešavalo sa ovim razgovorima i timovima odrediće budućnost BiH za 30, 40 ili više godina. Jer ako sada nema pomena o presudama Haškog tribunala gde je gotovo celokupno rukovodstvo Republike Srpske osuđeno na duge ili doživotne kazne zatvora. Taj sud je uradio svoj posao, ali se danas to ne pominje da bi se moglo razgovarati o problemima u BiH i izdvojiti je iz istorijskog konteksta jer im smeta država”, poručio je Silajdžić.

Komentari

Vaš komentar