SJ: Hrvatskom novinaru Dragi Hedlu pretio suprug uhapšene bivše ministarke

Region 11. nov 202114:32 1 komentar
N1

Mreža SafeJournalists (SJ) osudila je pretnje koje je novinaru Dragi Hendlu uputio suprug bivše hrvatske ministarke, koja je u sredu uhapšena zbog sumnje da je izvršila malverzacije sa novcem EU fondova. Mreža novinara navodi da će o ovom slučaju obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

U akciji kancelarije evropskog javnog tužioca u Republici Hrvatskoj, policija je tokom jutra 10. novembra uhapsila bivšu ministarku regionalnog razvoja i fondova Evropske Unije Gabrijelu Žalac, zbog afere “Software” i sumnje na učešće u prevari u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a. Novinari su se nakon hapšenja okupili ispred kuće Žalac u Vinkovcima, dok je policija obavljala pretragu kuće i dva automobila ispred kuće bivše ministarke. Suprug uhapšene, Mario Žalac pojavio se ispred kuće i počeo dovikivati novinarima: “Hvala vam svima!”, nakon čega se posebno obratio novinaru Dragi Hedlu rečima: “Gospodine Hedl, kako ste? Znam sve o vama, Hedl! Zapalite sveću za Dan svih Svetih”. Nakon tih reči, krenuo je i fizički prema novinarima, ali ga je policija u tome sprečila, navodi se u saopštenju mreže SafeJournalist.

Povezano:

Kako se dodaje, ovo nije prvi put da je novinar Hedl napadnut zbog svog posla; on sam kaže da su mu ovakve pretnje već postale „uobičajena stvar“, te da je i nedavno dobio slične pretnje i uvrede.

Drago Hedl, kako se navodi, nije ništa prijavio policiji i kaže da su on i njegov kolega neplanirano otišli u Vinkovce, kada su saznali što se tamo događa. Ispred kuće bivše ministarke Žalac zatekli su novinare mnogih medija, no suprug bivše ministarke se samo Hedlu obratio imenom i prezimenom. „Ja tog čoveka nikad ranije nisam video niti sam s njim razgovarao“, rekao je Hedl i dodao: „Ja sam o njegovoj supruzi napisao možda samo jedan tekst, više su se tom tematikom bavile druge kolege i ne znam zašto se on fiksirao na mene.“

Na naš upit kako se oseća sada, Hedl je odgovorio: „Ja sam navikao na takve stvari ali ne mogu reći da sam indiferentan; čoveka takve pretnje uznemire, kad vam neko kaže da zna sve o vama i da zapalite sveću za Dan svih Svetih, zna se šta to metaforički znači.“

Hrvoje Zovko, predsednik Hrvatskog novinarskog društva, zgrožen je napadom. “Ove i slične pretnje su apsolutno neprihvatljive i za svaku su osudu”, rekao je Zovko i dodao: “Molimo najviše predstavnike Republike Hrvatske da takve pretnje i napade jasno i nedvosmisleno osude“, kaže on, prenosi se u saopštenju.

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Hrvatskom novinarskom društvu u osudi ovih pretnji. Tražimo od institucija da zaštite novinare, kao i da javno osude ovakve pretnje novinarima, navodi se.

Mreža SafeJournalists o ovom će slučaju, kako se dodaje, obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, ističe se u saopštenju koje su potpisali  Udruženje novinara Makedonije, Udruženje novinara Kosova, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.