Škole u Republici Srpskoj dobile dojave o bombama

Region 01. jun 202208:28 > 10:56 0 komentara
N1 Sarajevo

Više osnovnih škola u Republici Srpskoj dobile su u sredu ujutru dojave o postavljenim bombama. Nastava je odložena, a u toku su kontradiverzioni pregledi objekata.

Na imejl Osnovne škole  “Vuk Stefanović Karadžić” u Doboju stigla je dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi, rekao je Srni direktor škole Ljubiša Blagojević Blagojević i dodao da nastava neće biti orgnaizovana.

Portparol Opštinske uprave Petrovo Slađana Lazaravić potvrdila je da su poruke o postavljenoj eksplozivnoj napravi primile i osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” u Petrovu i “Sveti Sava” u Kakmužu.

Mediji u Republici Srpskoj su objavili da su pretnje dobile i dve banjalučke osnovne škole, Osnovna škola “Ivo Andrić” i “Vuk Karadžić”, sve osnovne i srednje škole u Derventi i Osnovna škola “Petar Kočić” u Prijedoru, a N1 saznaje da su pretnje stigle i na adrese svih škola u Bratuncu.

Iz MUP-a Republike Srpske je saopšteno da je policija izvršila protivdiverzione preglede u velikom broju osnovnih škola širom Republike Srpske, a na osnovu mejla koji je primljen.

„U školama gde nije još završen protivdiverzioni pregled, lice mesta se obezbeđuje i one neće biti otvorene dok god se PDZ prgled ne završi, odnosno dok god se ne utrvdi da nema bezbednosnih pretnji“, saopšteno je iz MUP-a.

Pre nekoliko dana mnoge škole u Sarajevu i Istočnom Sarajevu su primile dojavu o postavljenim bombama, ali kontradiverzionim pregledom nije ništa pronađeno.

Nusret Selimović, komesar sarajevske policije, rekao je da će se dojave o postavljenim bombama u zgradama u kojima su smeštene Vlada Kantona Sarajevo, Opština Centar, Opštinski sud u Sarajevu, kao i više od 110 osnovnih i srednjih škola, upućene u sredu ujutro, 25. maja, tretirati kao “teroristički čin”.