Skup podrške Ukrajini u centru Zagreba, ambasador kroz suze zahvalio Hrvatskoj

Region 05. mar 202216:25 > 16:26 17 komentara
N1/Ivan Hrstić

Skup podrške i solidarnosti s ukrajinskim narodom održan je u subotu na glavnom zagrebačkom trgu, uz prisustvo više stotina građana, u organizaciji Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) i Zajednice Ukrajinaca Grada Zagreba.

Ukrajinski ambasador u Hrvatskoj Vasil Kirilič kroz suze je zahvalio na podršci Zagrepčana, kao i hrvatskoj Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću.

Podsetio je na sliku Edvarda Manča „Krik“ i njenu simboliku u izloženosti ruskoj agresiji na njegovu zemlju i narod, uništavanju gradova i mesta, škola i bolnica, kao i terorističkog napada na najveću nuklearnu elektranu u Evropi.

„To je genocid i za to će zločinci morati da izađu pred Međunarodni sud”, poručio je Kirilič.

Pozvao je NATO da zatvori nebo iznad Ukrajine i spasi hiljade života njegovih sunarodnika, rekavši kako bi trebalo delovati već danas, kako sutra ne bi bilo prekasno.

Picula: Putin će odgovarati kao što je i Milošević

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula istakao je kako je ruski predsednik Putin potcenio odlučnost i sposobnost Ukrajinaca da brane svoju zemlju, a precenio svoju snagu, kao diktator koji pokušava da opravda nasilje koje sprovodi.

„Putin, kao i bivši srpski predsednik Milošević, moraće da odgovara pred Međunarodnim krivičnim sudom“, poručio je Picula.

Naglasio je i kako je Hrvatska na pravoj strani istorije.

„Ako međunarodna zajednica želi da zaustavi rat mora biti jedinstvena u podršci Ukrajini. Sankcijama se mora onemogućiti nastavak rata“, poručio je.

Ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuks rekao je da je Rusija grubo pogazila suverenitet Ukrajine i međunarodno pravo, kao i da danas muškarci, žene i deca opet umiru jer je neko odlučio da njihova zemlja, Ukrajina, nema pravo na postojanje.

Niko to ne može ničim opravdati, rekao je i upozorio da je Rusija brutalnim i masovnim napadom na Ukrajinu pogazila Povelju UN, kao i Helsinški završni akt i Evropsku bezbednosnu povelju, na kojima počiva Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju.

„Time je udarila i u same temelje svetskog poretka, koji se zasniva na miru, stabilnosti i poštovanju suvereniteta i nezavisnosti nacija i država. Ovo je sukob između vladavine prava i vladavine oružja, sukob između demokratija i autokratija, sukob između poretka utemeljenog na pravilima i sveta gole agresije”, naglasio je.

Kako ćemo danas reagovati na ono što Rusija čini, odrediće budućnost međunarodnog sistema, upozorio je i dodao da je u pitanju sudbina Ukrajine, ali i sudbina slobodnog sveta.

Sve informacije o ratnim dešavanjima pratite u BLOGU UŽIVO na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare