Skupština RS nije podržala Dodika u osporavanju odluka Predsedništva BiH

Region 27. okt 202119:557 komentara
Izvor: N1

Skupština Republike Srpske nije podržala izjave srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da je deset odluka Predsedništva, koje su Šefik Džaferović i Željko Komšić usvojili preglasavanjem, štetno po vitalni interes Republike Srpske.

Na taj način će svih deset odluka na koje je Dodik uložio veto postati važeće, jer je na glasanju izostala podrška dve trećine poslanika.

To je prvi put da je Dodik pokrenuo proceduru zaštite vitalnog entitetskog interesa, a da je izostala dvotrećinska podrška poslanika, prenosi RTRS.

Dodik je u uvodnom izlaganju detaljno obrazložio svaku odluku i zbog čega su one štetne po interes Republike Srpske i pozvao je poslanike na jedinstvo, ali je ono izostalo, jer su poslanici SDS i PDP napustili zasedanje i nisu bili prisutni u sali kada se glasalo.

Među deset odluka, za koje je Dodik naveo da su štetne za vitalni nacionalni interes RS, nalazi se i zaključak o otvaranju kancelarije ruske ambasade u Banjaluci, otvaranje ambasade Azerbejdžana u BiH i davanje agremana za ambasadora Belorusije u BiH, kao i agremana ambasadoru Dominikanske Republike za BiH sa sedištem u Švajcarskoj.

Tokom obraćanja poslanicima, Dodik je rekao da su neke odluke Predsedništva BiH osporene „zbog novonastale situacije usled nametnutog zakona bivšeg visokog predstavnika i okolnosti koje je proizveo Sud BiH“, dodavši da u „regularnom stanju“, koje je prethodilo sadašnjoj situaciji, one ne bi bile osporene.

Komentari

Vaš komentar