Slavoj Žižek za N1: Kapitalizam može da preživi, ali će cena biti strašna

Region 13. sep 202122:09 komentara
N1

Jedan od najpoznatijih svetskih filozofa današnjice, Slavoj Žižek, izjavio je za N1 u BiH da je “rezultat američke okupacije Avganistana činjenica da su Talibani jači nego ikada” te da je banalno misliti kako se situacija zakomplikovala zato što tamošnji narod "nije zreo za demokratiju".

Pročitajte još:

“To je apsolutno banalno. Avganistan je, prije nego što su svetske sile počele da se petljaju, bio značajno manje fundamentalan u odnosu na danas. To treba da promišljamo – šta je to što ne valja s ‘našom modernizacijom’. Ako gledate američke i neke druge evropske medije, jedinu strast koju imamo je ova politički korektna sumnja. Nema više nekog pozitivnog projekta koji bi zahvatio mase. Modernizam koji mi sada imamo ne funkcioniše”, kaže Žižek za bosanskohercegovački N1.

Osvrnuvši se na kapitalizam današnjice, Slavoj Žižek napominje da on nije isti kao što je bio pre nekoliko godina, te da je – za razliku od levice – kapitalizam mnogo bolje shvatio kategoriju promenljivosti.

“Kapitalizam je, dakle, bolje od levice shvatio da se stvari menjaju i ponudio je različite nove modele: fanatični nacionalizam, zatvaranje u suverenost, ili tehnokratski nacionalizam i digitalna kontrola. No, dugoročno, mislim da to neće ići. Kapitalizam može da preživi, ali će cena biti strašna“, rekao je on.

Ceo razgovor pogledajte ovde: