Deo slovenačke opozicije uputio parlamentu predlog o nepoverenju Janšinoj vladi

Region 10. feb 202118:53 > 18:571 komentar
Slovenija Janša
JOHN THYS / POOL / AFP

Pet stranaka slovenačke opozicije uputilo je parlamentu predlog za izglasavanje nepoverenja aktuelnoj vladi Janeza Janše i predlog za imenovanje čelnika stranke DESUS Karla Erjaveca za mandatara za sastav nove vlade, prenela je agencija Hina.

Prema slovenačkom Ustavu, reč je o postupku izricanja „konstruktivnog nepoverenja“ vladi, uz stvaranje nove parlamentarne većine s novim premijerom, dok bi vlada u ostavci do formiranja nove nastavila da obavlja tekuće poslove.

„Aktualna vlada, a posebno premijer Janez Janša, narušavaju temeljna ustavna načela i slabe mehanizme nadzora“, rekao je predsednik Demokratske stranke penzionera (DESUS) i dodao da je cilj Janše i njegove stranke uspostavljanje takvog političkog vladanja kojim bi Slovenija išla prema sistemu „autoritarne demokratije“.

Erjavec je lider DESUS-a i potencijalni kandidat opozicije za premijera u ime opozicione Koalicije ustavnog luka (KUL) u kojoj su još Socijalni demokrati (SD), Lista Marjana Šareca (LMŠ), Stranka Alenke Bratušek i stranka Levica (L).

Erjavec je u proteklih 15 godina bio ministar u više koalicionih vlada, među kojima i u Janšinim prethodnim vladama, u kojima je bio ministar odbrane i spoljnih poslova.

U formalnom ulaganju predloga za glasanje o nepoverenju vladi s Erjavecom su učestvovali i ostali čelnici KUL-a, predsednici stranaka opozicionog bloka: Tanja Fajon, Marjan Šarec, Luka Mesec i Alenka Bratušek, a predlog je potpisalo deset opozicionih poslanika, iz svake stranke KUL-a po dva.

Lideri opozicije su uoči podnošenja zahteva kao osnovne razloge za pokušaj smene vlade naveli da ona pod Janšinim vođstvom loše upravlja epidemijom koronavirusa, nanosi štetu državi jer se spoljno-političkim potezima udaljava od liberalno-demokratskog jezgra Evropske unije i da krši načela vladavine prava.

Janši i njegovim partnerima u vladi zameraju i izazivanje podela u društvu i napade na nezavisne medije.

Predsednik parlamenta sad je dužan da sazove vanrednu sednicu na kojoj će se o tome raspravljati, a onda i glasati. Sednica bi mogla da bude zakazana za početak naredne nedelje.

Komentari

Vaš komentar