Slovenačke bolnice sve punije, vlada najavljuje najstrože kovid mere

Region 29. okt 202118:589 komentara
Izvor: JURE MAKOVEC / AFP

Slovenačke bolnice su svakim danom sve punije kovid pacijentima, a ako se trend epidemije ne preokrene, vlada će u jednom trenutku morati da pribegne najstrožijim merama za ograničavanje javnog života, upozorio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Franc Vindišar.

„Kapacitet našeg zdravstva nije neograničen. Kada u jedinicama intenzivne nege bude između 160 i 180 kreveta, biće potrebno uvesti najrigoroznije mere“, rekao je Vindišar na konferenciji za novinare, komentarišući nezvanične informacije u medijima da je vlada već razgovarala o mogućnosti skorog uvođenja „potpunog lokdauna“, prenela je Hina.

Povezane vesti

Odluka o lokdaunu još nije doneta, ali je stanje vrlo ozbiljno i upaljene su sve „crvene lampe“, rekao je Vindišar.

On je apelovao na stanovništvo da se drži svih propisanih epidemioloških mera, da se vakcinišu oni koji još nisu i nose maske u zatvorenim prostorima, a posebno da izbegavaju okupljanja tokom predstojećih praznika.

Slovenačka vlada još ne razmišlja o produženju školskih praznika, a nastava će se ubuduće odvijati po kombinovanom modelu, naveo je Vindišar.

Vlada je danas objavila da je u 24 sata potvrđeno 2.510 novih zaraza, a sedam je pacijenata umrlo. U bolnicama se trenutno leči 558 kovid pacijenata, 11 više nego dan ranije, od kojih je 134 u intenzivnoj nezi.

Trenutno je u 15 bolnica koje primaju kovid pacijente, na raspolaganju 479 kreveta na „standardnim“ i 150 na intenzivnim odeljenjima.

Vlada je bolnicama dala instrukcije da zbog širenja epidemije taj kapacitet povećaju na 590 standardnih i 159 intenzivnih bolesničkih kreveta, ali je problem obezbediti potrebno medicinsko osoblje.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar