Slovenački institut: Crna Gora neće moći u EU dok je Đukanović na njenom čelu

Region 15. avg 202221:00 36 komentara
Milo Đukanović
N1

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, ocenio je da je potpisivanja Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) temelj unutrašnje stabilnosti te zemlje.

Pročitajte još:

IFIMES podeća da je aktualna manjinska Vlada Crne Gore formirana je 28.aprila 2022. godine i čine je političke stranke i koalicije: Koalicija „Crno na bijelo“, Socijalistička narodna partija (SNP), Socijaldemokratska partija (SDP), Bošnjačka stranka (BS), albanska koalicija i Hrvatska građanska inicijativa (HGI), uz podršku podržala Demokratska partija socijalista (DPS) predsednika države. Mila Đukanovića.

Nova vlada, na čeči s Dritanom Abazovićem, počiva na dva glavna stuba – vladavini prava i ekonomskom razvoju, koji nose pet prioritetnih pravaca djelovanja: borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u EU, održivi razvoj i zaštita životne sredine, kao i afirmacija dece i mladih.

Premijer Abazović je rekao, da su svi članovi vlade dužni baviti se budućnošću Crne Gore, a ne njezinim daljim zarobljavanjem u prošlosti.

Odnosi sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), odnosno regulisanje odnosa sa njom, dovodili su u prošlosti do toga da su političke stranke gubile izbore i/ili podršku.

Đukanovićev DPS zamera premijeru Abazoviću da pitanje odnosa sa SPC nije najvažnije pitanje u ovom trenutku već bi se trebalo fokusirati na evropske integracije, dok je premijer Abazović odgovorio, da je ono otvoreno još pre 10 godina i da bez njegovog rešavanja nema ni dvotrećinske podrške u parlamentu za deblokadu pravosuđa, što je ključni uslov EU za ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore.

Bez političkog odlaska Mila Đukanovića Crna Gora ne može računati na članstvo u EU. Stalne podvale, da ako na vlast dođu opozicione, odnosno prosrpske stranke, da će se Crna Gora povući iz NATO što je osnovna teza Đukanovića i njegovih političkih satelita, doživela je fijasko, ocenjuje IFIMES.

Osnova delovanja režima Mila Đukanovića je da svi oni koji kritikuju jedan od najkorumpiranijih režima u Evropi, a, ocenjuje IFIMES, samo je režim Milorada Dodika korumpiraniji, bivaju proglašeni zagovornicima velikosrpske politike i interesa, a upravo je Đukanović bio najbliži saradnik Slobodana Miloševića kada je velikosrpska politika bila u usponu početkom 1990-tih godina prošlog vijeka.

IFIMES ocenjuje da su napravljeni značajni iskoraci u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, poboljšanju zdravstva, nediskriminacije na području socijalne pravde i pripremi za turističku sezonu, koja je ove godine dobro počela, a da opstrukcije dolaze od Mila Đukanovića, koji se nalazi „na vrhu političko-kriminalne hobotnice i kadrova DPS, koji su kapilarno involvirani u sve delove državnih institucija“.

Analitičari smatraju da Crna Gora ne može računati na punopravno članstvo u EU sve dok je na njenom čelu Milo Đukanović i sve dok se Demokratska partija socijalista ne reformiše i ne izabere novo rukovodstvo, koje će biti oslobođeno hipoteke kriminala, korupcije i počinjenih ratnih zločina

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare