Slovenci uvode kontrolne punktove odmah iza granice s Hrvatskom: Stroža kontrola zbog ilegalnih migracija

Region 27. sep 202311:00 8 komentara
Shutterstock/Ajdin Kamber

Po uzoru na Italiju, Slovenija pooštrava granične kontrole zbog ilegalnih migracija.

Kako nezvanično saznaje 24ur, policija je odmah nakon graničnih prelaza postavila punktove na kojima može bezbedno zaustavljati vozila, i to na sledećim mjestima: kod železničkog nadvožnjaka u mestu Rigonce u blizini prelaza Harmica, na punktu Trnovec kod Metlike, Obrežje kod Kalina, ali i na granici prema Italiji – u mestima Rakitovec, Podgorje i Sočerga na području PU Koper.

Iza graničnog prelaza Obrežje, najvećeg putnog prelaza Hrvatske i Slovenije, policija je organizovala patrole.

Navode da je nakon ulaska Hrvatske u Šengen porastao broj migranata koji u Sloveniju ilegalno dolaze preko tzv. zapadnobalkanske rute, uključujući i kroz Bosnu i Hercegovinu.

Slovenačka policija od početka godine do kraja avgusta obradila 36.137 ilegalnih prelazaka državne granice između Slovenije i Hrvatske. U istom razdoblju prošle godine obrađen je 13.601 neovlašteni ulazak.

Dodaju i da širom Evrope raste broj ilegalnih prelazaka granice. Uprkos Šengenu, Austrija već duže vreme proširuje graničnu kontrolu i sa Slovenijom i s Mađarskom.

Evropska agencija za zaštitu granica Frontex najavila je pre nekoliko dana da će, u svetlu nedavnog povećanja broja migranata koji pristižu na ostrvo Lampeduza, pojačati podršku Italiji.