Slovencima kovid potvrde neophodne i za rad od kuće

Region 20. sep 202120:35 > 20:36 42 komentara
Stringer/AFP

Kovid potvrdu u Sloveniji moraju da imaju i zaposleni koji rade od kuće, objavili su slovenački mediji, pozivajući se na Ministarstvo rada.

Slovenija je uvela kovid potvrde za rad, odlazak u trgovačke centre, zdravstvenu ustanovu, vožnju javnim prevozom, osim za učenike, za različite uslužne delatnosti i javne ustanove.

Ministarstvo za rad sada je pojasnilo da od obaveze da dostave potvrdu o vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativan test nisu oslobođeni ni oni koji rade od kuće, objavila je televizija N1, prenosi Index.

Povezane vesti:

Ako zaposleni koji rade od kuće nemaju kovid potvrdu, moraju se testirati brzim antigenskim testom za samotestiranje najmanje jednom sedmično, a nakon toga poslodavcu moraju poslati potvrdu na kojoj se nalazi datum testiranja, rezultat testa i potpis. Troškove testiranja snosi poslodavac.

Ako zaposleni to ne uradi smatra se da je prekršio obaveza koje proizlaze iz radnog odnosa i poslodavac ga može kazniti u skladu sa Zakonom o radnim odnosima, objasnili su iz ministarstva.

Slovenački ugostitelji su u otvorenom pismu vladi zatražili ukidanje obavezujućih kovid potvrda, upozorivši da im pada promet i da potvrde, prema novim pravilima, moraju da imaju i gosti na terasama.

Sindikat zaposlenih u ugostiteljstvu navodi uz to da je vlada za kontrolu kovid propusnica svojom odlukom zadužila ugostitelje, što oni ne mogu da ispune jer se već duže vreme suočavaju sa kritičnim nedostatkom kadra.

U pismu navode da zbog krize koja je pogodila taj sektor u pandemiji ugostiteljski radnici sve više prelaze u druga zanimanja.

Sindikat ugostitelja naveo je da podržava zahtev policijskog sindikata da ustavnost novih pravila proveri Ustavni sud.

Sindikat policajaca Slovenije saopštio je da je inicijativu Ustavnom sudu podneo zbog toga što su vladinim protokolom vakcinacija ili preležani kovid uslov da se zadrži radni odnos.

Nastavak takve „nedopustive prakse“ mogao bi dovesti i do udara na druga ljudska prava i osnovne slobode, čije bi žrtve mogli postati svi građani, tvrde u policijskom sindikatu.

Vlada je prošle sedmice objavila odluku po kojoj će svi državni službenici, osim onih koji to ne mogu iz dokazanih medicinskih razloga, morati da se vakcinišu protiv kovida kako bi ostali na svojim radnim mestima, a prvu dozu moraju da prime do kraja septembra.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.