Slovenija u Savetu bezbednosti UN, Belorusiji uskraćeno mesto

Region 06. jun 202323:29 20 komentara
ujedinjene nacije
Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura

Slovenija je danas dobila najviše glasova za mesto nestalne članice Saveta bezbednosti UN i pobedila kandidata Belorusiju.

Na tajnim izborima u Generalnoj skupštini od 193 člana, Slovenija je dobila 153 glasa, dok je Belorusija dobila 38 glasova.

„Države članice UN su nesumnjivo odlučile da teška kršenja ljudskih prava u Belorusiji diskvalifikuju tu zemlju da bude u Savetu bezbednosti, ključnom telu za zaštitu ljudskih prava“, saopštili su izvori bliski UN-u.

Četiri druge zemlje izabrane u Savet bezbednosti na dvogodišnji mandat su Gvajana, koja je dobila 191 glas, Sijera Leone sa 188 glasova, Alžir sa 184 glasa i Južna Koreja sa 180 glasova.

Nestalna mesta u Savetu bezbednosti UN dodeljuju se regionalnim grupama, koje obično biraju kandidate.

Pet novih članova počeće svoj mandat 1. januara, zamenjujući pet zemalja čiji se dvogodišnji mandat završava 31. decembra, a to su Albanija, Brazil, Gabon, Gana i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Savet bezbednosti UN je zadužen za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti, ali zbog prava veta Rusije nije mogao da preduzme mere za Ukrajinu.

Slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon rekla je novinarima da je iznenađena podrškom njenoj zemlji.

Ona je rekla da to dokazuje da je Slovenija ubedila ogromnu većinu zemalja članica UN da može biti „pouzdan partner“.

Belorusija je bila kandidat bez konkurenta za istočnoeuropsko mesto, ali joj je zbog bliske povezanosti sa Rusijom tokom sukoba u Ukrajini, uskraćena pozicija.