Slovenija ublažava skok cena energenanta: Ukida mrežnu naknadu, smanjuje akcize

Biznis 29. jan 202220:57 4 komentara
N1/ilustracija

Vlada Slovenije donela je odluku da domaćinstva neće plaćati mrežne naknade za električnu energiju, akcize će biti smanjene na najmanji mogući nivo, a biće osiguran dodatak za 500.000 stanovnika kako bi se ublažile posledice povećanja cene energenata. Ministarstvo finansija izjasnilo se da nije za smanjenje PDV-a.

Naime, Vlada Slovenije je usvojila predlog mera zbog poskupljenja energenata. Ugrožene grupe dobiće dodatak od 150 evra, domaćinstva će biti oslobođena plaćanja mrežne naknade na tri meseca, a akcize će biti smanjene.

Povezane vesti

Premijer Slovenije Janez Janša je nakon sednice Vlade rekao da je Vlada usvojila dva predloga zakona koje upućuje Državnom zboru (Parlamentu) i dva amandmana na uredbe o akcizama. Na taj način želi da se pozabavi problemom poskupljenja energenata i za domaćinstva i za privredu.

Od 1. februara do 30. aprila domaćinstva će biti oslobođena plaćanja mrežne naknade i za struju za priključak i za utrošenu električnu energiju.

Vlada je dodatno smanjila akcize na električnu energiju na najniži mogući nivo, kao i akcize na motorna goriva i lož ulje.

Uz ukinutu mrežnu naknadu i niže akcize, očekuje se smanjenje iznosa uplatnica za domaćinstva između 30 i 35 odsto, najavio je premijer.

Vlada dalje najavljuje energetski dodatak od 150 evra za one koji su posebno pogođeni povećanjem. Prema Janšinim rečima, takvih je oko pola miliona. Između ostalog, dodatak će primati korisnici dodatka za negu dece, penzioneri sa penzijom manjom od 1.000 evra, višečlane porodice i „određene druge kategorije“. Ukupno će naknada koštati državu 106 miliona evra.

Gubitak prihoda i troškova zbog nižih akciza delimično će se pokriti iz dobiti kompanija koje plaćaju električnu energiju. U asimetričnim merama, odnosno u energetskom dodatku, država će crpiti iz klimatskog fonda.

Vlada dalje predlaže zakon koji će se baviti pitanjem energetike za privredu i poljoprivredu. Reč je o 70 miliona evra asimetrične pomoći za one privredne subjekte koje je opterećenje najviše pogodilo. Predlog je pripremilo Ministarstvo privrede. Ovo je jednokratna mera.

Prema Vladi, energetska kriza će se smiriti u naredna tri meseca. Međutim, ako se to ne dogodi, Vlada može predložiti produženje nekih ili svih mera.

Komentari (4)

Vidi sve komentare