„Slučaj ikona“: Tužilaštvo BiH saslušalo i ambasadora u Rusiji

Region 20. jan 202112:57
Srna

Tužilaštvo BiH saslušalo je nekoliko svedoka, među kojima i ambasadora BiH u Rusiji Željka Samardžiju, u vezi sa "aferom ikona". Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je nadležnim institucijama upućena molba za pružanje međunarodne pravne pomoći u ovom slučaju.

„Postupajući tužilac u predmetu poznatom kao ‘Ikona’, intenzivno preduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svedoka“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Tužilaštvo BiH juče, 19. januara, primilo molbu za sastanak glavne tužiteljike BiH Gordane Tadić sa ambasadorom Ukrajine u BiH Vasiljijem Kiriličom.

Iz Tužilaštva BiH je naglašeno da „u interesu rada na predmetu za sada ne mogu iznositi više informacija“.

Povezane vesti

Ambasada Ukrajine u BiH ranije je saopštila da insistira da zvanično Sarajevo hitno pruži informacije o tome kako je ikona iz Luganska, koju je sredinom decembra predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, dospela na teritoriju BiH.

Navedeno je da do sada od vlasti BiH nisu dobili odgovor na to pitanje.

„Nepostojanje odgovora ili njegovo odgadjanje naslućuju da je ikona ilegalnim putem premeštena na teritoriju Bosne i Hercegovine. Ovo pitanje je od ključnog značaja i odgovor na njega ne može se odgadjati i mora biti nedvosmislen“, navedeno je ranije iz ukrajinske ambasade u BiH.

Dodik je 14. decembra šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, tokom posete BiH, poklonio ikonu, za koju su mediji iz Republike Srpske pod kontrolom vlasti naveli da je iz Luganska i da je stara 300 godina.

Posle toga, Ambasada Ukrajine u BiH je uputila notu BiH, navodeći da je ikona vlasništvo te zemlje.

Posle reakcije ukrajinskih vlasti, Lavrov je diplomatskim kanalima vratio ikonu Dodiku, a zatražio je da se u slučaj uključi Interpol.

Ambasador BiH u Rusiji Samardžija vratio je ikonu u BiH, a Dodik je izjavio da se ona trenutno nalazi u sefu u njegovom kabinetu u Istočnom Sarajevu.

Dodik je pre nekoliko dana izjavio da mu je ikonu, koju je poklonio Lavrovu, dao „jedan čovek iz Banjaluke, kome ne zna ni ime“, kao i da je ikona deo porodične imovine tog čoveka.

„Ako je greška, to mora da pokaže Ukrajina, nigde ne piše da potražuje to (ikonu)“, kazao je Dodik, dodavši da je Direkcija za koordinaciju policijskih tela u BiH tvrdila da Interpol nema tu ikonu na listi potraživanja.

Komentari (0)

Vidi sve komentare