Smenjen direktor policije Crne Gore – Brđanin poručio da je odluka nezakonita

Region 30. mar 202315:14 > 20:23 4 komentara
Shutterstock / Pensioner

Vlada Crne Gore smenila je na današnjoj sednici direktora Uprave policije Zorana Brđanina, nakon što je pre nekoliko dana uhapšen njegov pomoćnik Dejan Knežević pod sumnjom da je deo kriminalne organizacije. On je nakon odluke prokomentarisao da će se obratiti Upravnom sudu u cilju poništenja današnje odluke Vlade. Brđanin je medijima kazao da odluku Vlade smatra nezakonitom.

Vlada je za vršioca dužnosti imenovala dosadašnjeg načelnika Centra bezbednosti Budva Nikolu Terzića.

Premijer Dritan Abazović kazao je da ni u jednom momentu nije dovodio u pitanje intelektualni ili profesionalni kapacitet Brđanina, sa kojim želi da zadrži odličnu komunikaciju.

On je istakao da su zahvaljujući aktivnostima ministra unutrašnjih poslova i kabineta premijera uspeli da odblokiraju dostavljanje podataka Europola.

„Zašto Europol nije hteo da dostavlja podatke? Meni je poznato, njima izgleda nije. Ako to nije poznato bilo dosadašnjem direktoru, meni je žao“, kazao je on.

Istakao da je imao korektan razgovor sa Brđaninom i da je tražio od njega „džentlmenski“ da podnese ostavku i da mu bude dodeljena druga radna pozicija.

„On je svojevoljno rekao da mu to nije prihvatljivo i došli smo u situaciju da mi preduzmemo mere“, poručio je Abazović.

Rekao je da je ponosan na rezultate Brđanina, ističući da ne smatra da je on za „nešto posebno kriv“, osim funkcionalno i da je zbog dužine boravka u Upravi policije morao da ima informaciju više od svih članova Vlade računajući i premijera zbog, kako je rekao, prirode posla.

„Borimo se protiv narko kartela koji nisu van institucija, već u njima. Da su ljudi štitili ljude koji su činili gnusne zločine, ubijali ljude i ukopavali ih na razna mesta od kojih su neka nepoznata. Neka svaka institucija, ja sam spreman svojom čašću i materijalno da odgovaram za ovakve stvari“, istakao je Abazović.

Viši sud u Podgorici odredio je pritvor do 30 dana pomoćniku direktora policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejanu Kneževiću, koji je uhapšen pod sumnjom da je povezan s grupom koja se tereti za organizovani kriminal i šverc droge.

Kako je prethodnih dana saopšteno, krivičnom prijavom je obuhvaćeno 17 osoba, među njima najviše bivših i aktivnih policajaca.

Knežević je na saslušanju negirao dela koja su mu stavljena na teret, a prema rečima njegovog advokata pritvor mu je određen zbog opasnosti od bekstva i od uticaja na svedoke.

Brđanin: Abazović vršio pritisak da podnesem ostavku

Smenjeni direktor Uprave policije Zoran Brđanin je izjavio da oseća odgovornost zbog uhapšenog pomoćnika Dejana Kneževića, jer je bio njegov „blizak saradnik“ kao i da je premijer Dritan Abazović vršio pritisak na njega da podnese ostavku.

„Ja snosim i odgovornost za jedan složen sistem koji čini preko 4.000 zaposlenih ljudi. I to je razlog zašto nisam podneo ostavku. Ove sve godine bile su veoma turbulentne, i policija je trpela različite napada, ali morate priznati da su sva istraživanja javnog mnjenja ukazivala na porast poverenja u policiju“,kazao je Brđanin u intervju za RTCG nakon što ga je Vlada danas smenila.

„Ja sam došao sa namerom da svoja znanja iskoristim zarad unapređenja policijske organizacije“, rekao je on.

Vlada Crne Gore smenila je na današnjoj sednici direktora Uprave policije Zorana Brđanina, nakon što je pre nekoliko dana uhapšen njegov pomoćnik Dejan Knežević pod sumnjom da je deo kriminalne organizacije“.

Dodaje da je istrajao da ne bude „džuboks“ za nečije političke želje.

„Kad sam predložio Kneževića niesam imao nikava saznanja o njegovoj potencijalnoj umešanosti u određena krivična dela, jer da jesam, ne bih ga ni predložio“, naveo je Brđanin.

Istakao je da je jasno da nije bio miljenik niti Vlade Zdravka Krivokapića, niti Dritana Abazovića.

„Izabran sam na javnom konkursu. Ali da nije bilo javnosti, ja ne bih bio ni izabran, i zahvalan sam onima kojui su me tada poodržali kao profesionalca, ali i našim stranim partnerima. I imam utisak da je stranim partnerima više u interesu da imamo funkcionalne institucije, nego našim donosiocima odluka“, kazao je Brđanin.

Dodaje da je njegov rad praćen od početka raznim opstrukcijama od strane najvećih zvaničnika.

„Trudio sam se da budem maksimalno profesionalan i da istrajem. Neki moji pomoćnici bili su možda prihvatljiviji i prošloj i ovoj vladi nego ja. Jer kad govorimo o Kneževiću, i nekoj odgovornosti, u tom trenutku on je bio nagrađivan od strane premijera i policijske službe jedne od zemalja EU u akcijama koje je rukovodio u borbi protiv organizovanog kriminala“, kazao je on.

„I ja ne vidim razlog da budem žrtveno jagnje u političkim razmiricama. To nije odgovarajući pristup rešavanja problema u ovoj državi“, dodao je Brđanin.

Naveo je da nije saslušavan, „niti je u saznanju da se protiv njega sprema nešto slično“.

„Nema objektivnih razloga da tužilaštvo preduzima bilo kakve radnje protiv mene“, rekao je Brđanin i naglasio da je svoj posao obavljao profesionbalno.

Govoreći o odnosu sa odbeglim policajcem Ljubom Milovićem, rekao je da je imao komunikaciju sa njim, jer je upućen na komunikaciju sa policjskim službenicima.

„Ja sam poslovno i upućen da razgovaram sa velikim brojem policijaca. Ljuba Milovića poznajem od 2008. godine, a ja 2009. postajem načelnik u Kotoru. On je tada radio u specijalnoj jedinici u Kotoru, i mi smo tada razvili ne samo profesionalan odnos, već i privatan, ali ne na način na koji bi ga neko zlonamerno mogao zloupotrebiti“, naglasio je Brđanin.

„Nikada nije bilo odnosa koji bi vodio ka nekom krivičnom delu. Komunicirao sam sa njim u par navrata i nakon imenovanja, ali to ne može imati nikakav negativan kontekst“, tvrdi Brđanin.

Kazao je se da se mora znatri da je Milović bio operativac koji je imao komunikacije sa različitim ljudima.

„Ja pre objave Skaj komunkacija koje se odnose na Milovića, nisam mogao imati nikakve podatke o njegovim aktivnostima“, kazao je Brđanin.

Komentari (4)

Vidi sve komentare