Šmit i ambasadori traže uklanjanje ustaških imena ulica u Mostaru

Region 28. jun 202215:102 komentara
Pixabay/ neshom

Visoki predstavnik Kristijan Šmit i ambasadori u BiH uputili su dopis gradonačelniku Mariju Kordiću i predsedniku Gradskog veća Mostara Salemu Mariću, da izmene nazive pet ulica, nazvanih po zvaničnicima ustaškog režima iz perioda Drugog svetskog rata.

Marić je potvrdio Radiju Slobodna Evropa ovu informaciju.

Pročitajte još

„Ovaj dopis smo prosledili gradskim većnicima“, kazao je Marić.

Radi se o ulicama Mileta Budaka, Đure Spuževića, Ive Zelenike Tovarnika, Jure Francetića i ulici Vokića i Lorkovića.

Ove ulice su nazvane po zvaničnicima ustaškog režima, koje je sredinom devedesetih godina prošlog veka preimenovalo tadašnje Opštinsko veće Mostara, u delu grada koji je kontrolisalo Hrvatsko vijeće obrane (HVO).

Inače, Klub većnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Gradskom veću Grada Mostara zatražio je da se u dnevni red sednice, koja traje u Mostaru, uvrsti odluka prema kojoj će biti promenjeno pet naziva ulica koje nose ime po ustaškim zvaničnicima.

Nakon poslednjeg rata u Bosni i Hercegovini, u dva mandata, Gradsko veće Mostara je imalo posebnu komisiju za izmenu naziva tih ulica, ali to nikada nije učinjeno.

Bosna i Hercegovina nema Zakon o zabrani delovanja fašističkih i neofašističkih organizacija ili nošenje njihovih simbola, a nema ni Rezoluciju o zabrani negiranja zločina genocida u Srebrenici.

Komentari

Vaš komentar