Šmit: Opšti izbori u BiH na jesen 2022. – sa ili bez novog izbornog zakona

Region 28. jan 202216:47 7 komentara
Kristijan Šmit
N1

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit pozvao je sve političke snage u državi da konstruktivno rade na novom izbornom zakonu, ističući da će opšti izbori biti održani na jesen 2022. godine - sa ili bez novog izbornog zakona.

Povezane vesti

„Izbori moraju odražavati volju birača, a moderan izborni zakon koji osigurava transparentne izbore po utvrđenim demokratskim standardima i u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava je u interesu svih”, kazao je Šmit.

Naglasio je da postoji važeći Izborni zakon koji precizno uređuje izbore.

“U slučaju da ne bude izmena Izbornog zakona, izbori će biti održani na jesen 2022. godine u skladu sa odredbama postojećeg zakona. O tome nema pregovora. Demokratija funkcioniše po unapred određenim pravilima, a pogotovo izbori ne smeju da postanu predmet političkog manevrisanja. Slobodni, jednaki i pošteni izbori su srž demokratije”, rekao je visoki predstavnik.

Stranke koje čine Hrvatski narodni sabor, ali i pojedini političari iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika u nekoliko navrata su rekli da ukoliko ne dođe do izborne reforme upitno je održavanje izbora, a čak su i najavljivali bojkot.