Šmit pozdravio usvajanje Rezolucije o Srebrenici: Nije usmerena protiv srpskog naroda i RS

Region 24. maj 202413:22 22 komentara
N1

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit pozdravio je rezoluciju o uvođenju 11. jula kao Međunarodnog dana promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici, izglasanu u četvrtak u UN, i ukazao da ona nije usmerena protiv srpskog naroda i Republike Srpske.

„Svaki pokušaj da se ova rezolucija stavi u takav kontekst je pogrešan i zlonameran“, preneo je OHR.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, odluka o donošenju rezolucije „naglašava značaj priznavanja i odavanja pošte žrtvama tragičnih događaja koji su se odigrali u julu 1995. godine u i oko Srebrenice“.

Ocenio je da rezoluciju treba posmatrati „kao izraz međunarodne posvećenosti čuvanju dostojanstva preživelih i sećanja na one koji su ubijeni“.

„Od najvećeg je značaja da društvo odbaci sve pokušaje minimiziranja ili umanjivanja težine genocida u Srebrenici. Rezolucija mora služiti kao pokretač ozdravljenja i razumevanja, umesto da se iskorišćava za uske političke ciljeve“, smatra Šmit.

Visoki predstavnik je sve relevantne faktore u BIH pozvao da „udruže snage da se izgradi poverenje kao osnova za trajan mir, prosperitet i razvoj BiH, kao dela evropske porodice“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare